Naslovna Politika Zogović: Njegoševa nagrada Đukanovićevom aparatčiku?!

Zogović: Njegoševa nagrada Đukanovićevom aparatčiku?!

13
PODIJELI
Milorad Popović

Reagovanje Miluna Zogovića, člana Demokratske narodne partije i poslanika Demokratskog fronta povodom dodjele Njegoševe nagrade Miloradu Popoviću, ističući da je ova tužna vijest definitivno pokopala crnogorsku kulturu.

Milorad Popović dobio je nakon Trinaestojulske i Njegoševu nagradu za roman „Čovjek baz lica“, koji je prošlog proljeća izašao u izdanju zagrebačke Frakture i Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja. 

Reakciju Zogovića prenosimo u cjelosti:

„Na tužnu vijest iz crnogorske kulture, koja je danas i definitivno pokopana, da je, između ostalih, nakon književnih veličina, kao što su Ćopić, Davičo, Lalić, Krleža, Selimović, Pekić…dosad visoku, a sad poništenu Njegoševu nagradu, dobio i Milorad Popović sa svojim preskromnim književnim atributima, vladika Rade se sa lovćenske visine grohotom nasmijao kako li ga sve brukaju njegovi potomci i režimski montažeri nagrada za niđe i ništa.

Režimski osvjedočeni borac protiv kulturnih strujanja u Crnoj Gori, i partijski aparatčik Mila Đukanovića, koji je za pljuvanje progresivnih tokova i intelektualaca dobio i Trinaestojulsku nagradu, sad je sve skupa sa vlašću pokazao krajnji neukus i nezasitost bez presedana. Za romančić, koji nije vrijedan ni čitanja, dobiti ovako ugledno priznanje posljednja je instanca drskosti montažera književnih nagrada u Crnoj Gori, koji su se obrukali zajedno s Popovićem, i Međunarodnim žirijem, koji su stavili u svoju već prepoznatljivu mašineriju namještaljki za sve i svašta, pa i ovako visokih priznanja, sa kojima se, da je pravde, nije igrati. Ali u Crnoj Gori može sve, pa čak i da se rugamo najvećim ličnostima naše istorije i kulture dodjeljujući nagradu koja nosi njihovo ime apsolutnim autsajderima u svakoj pravoj kulturi i književnosti. Trebalo bi da javnost sazna i kakvu strukovnu podlogu ima Milorad Popović da bi se uopšte i mogao tretirati i kao pisac, a ne čak kao laureat ovako visokog, a sad nagrđenog priznanja.

Kulturna Crna Gora je ostala zgranuta, bez teksta. Režim progoni slobodomisleće pisce, a nagrade štancuje marginalcima i poslušnicima.

Milorad Popović, dobitnik Njegoševe nagrade?! Nevjerovatno, ali istinito… Čast i bruka žive dovijeka, a kako će ime ovogodišnjeg ‘dobitnika’ stajati uz imena dobitnika, gromadnih stvaralaca, to zna crnogorski režim i svi njegovi pisci poslušnici, kojima se štancuju nagrade do besmisla i brukanja cjelokupne crnogorske kulture. Njegoš ostaje veličina nad veličinama, a ovaj pokušaj skrnavljenja njegovog kulturnog lika i djela samo je tragikomična farsa svojstvena DPS-u i njegovim kulturnjacima, koji su pokazali da ne cijene ni našu istoriju, ni kulturu, ni književnost.“

PODIJELI

13 KOMENTARI

 1. 0
  0

  Kulturna Crna Gora je ostala zgranuta, bez teksta. Režim progoni slobodomisleće pisce, a nagrade štancuje marginalcima i poslušnicima.

  Marginalac i poslunik,sta vam bi,to je udizanje ove spodobe,koji marginalac ,covkjek koji podrzaje rusenje svega zasto se Njegos borio .
  Mislm da u potpunosti nijesmo svjesni dokle smo posrnuli,ova druzina koja je umisllia da je Crna Gora moze da dodijeli nagradu kome hoce to nije uopste sprno ,jedino treba na vrijeme kazati da se takve osobe nece ni pominjati da su dobijale neke nagrade jer to vrijeme se nece racunati ni u istoriji ni van nje ,o tom vremenu ce se ce narod sprdati narednih dvadeset godina ,a mozada nekada se neko bude sjetio pa ce reci“ moze to kao ono kad je onaj iz Rastoka bio neki predsjenik“ .
  Komentaristai nekoga za koga ne znas nego da je nekrst na dobio nagradu koja nosi zvanje SVECA ne mozes zasigurno pa taman da je i nesto napisao, i da nekoga interesuje!

 2. 0
  0

  Moje saučešće. Teško se pomiriti sa ovakvim činjenicama. Sve nagrade koje su se dodjeljivale u Crnoj Gori su potpuno devalvirane u nesretnom Montenegru. Još jedan dokaz da se bezimenim i nepismenim tipovima, ostrašćenim prizemnom kvazi-nacionalnom mržnjom dijele lovorike.

 3. 0
  0

  To se dijeli po doušničkoj liniji.Nema veze s književnošću.
  Opšta bruka i degradacija Crne Gore se nastavlja!
  E živa DPS.
  Otpor!

 4. 0
  0

  Tako je Mašo,mašala,to je naš Dostojevski,samo neznam prijali mu upoređenje,jer je ovaj ipak bio Rus,i još pravoslavac,zamisli.

 5. 0
  0

  Tako je Mašo,mašala,on je naš Dostojevski,samo neznam prija li mu upoređenje sobzirom da je ovaj Rus i pritom pravoslavac.

 6. 0
  0

  Ćopić, Davičo, Lalić, Krleža, Selimović, Pekić … Osim Pekića, sve aparatčik do aparatčika! Sve sami Titovi poslušnici.

 7. 0
  0

  Strašno…!

  To su ostaci – otpad CG koju su stvorili komunistički teroristi – ubice, pa do ovovremenih mafijaša, i ubica, i raznorazne nazovi intelektualne i svake slične napasti, koja se javlja na umoru te i takve CG.

  Da li Njegoševu nagradu može da dobije – elementarno – nepismena spodoba.
  Da li je to moguće.

  Njegoševu nagradu nije mogao da dobije Milorad Pavić za „Hazarski rečnik“, a dobija je Milorad Popivić.

  Njegoševu nagradu nisu dobili Andrić i Crnjanski, a dobija je Mijo bokser.

  CG ne može niže.
  To nam je donijela nezavisnost.
  Da nestanemo u sopstvenom jadu i bedastoći i nečisti, da ne ostane ništa čisto, i sveto.

 8. 0
  0

  Pretpostavljam da je Masja pročitao silne knjige pa može „meritorno“ ocijeniti da je Popović „veliki pisac“!

POSTAVI ODGOVOR:

Please enter your comment!
Please enter your name here