Насловна Мозаик Земљотрес погодио Ирак и Иран; Преко 200 страдалих, скоро 3.000 повријеђених

Земљотрес погодио Ирак и Иран; Преко 200 страдалих, скоро 3.000 повријеђених

0
ПОДИЈЕЛИ

Најмање 214 особа је погинуло, а око 2,8 хиљада је повријеђено у снажном земљотресу, који је погодио област на иранско-ирачкој граници, у иранској провинцији Керманшах.

Ирански званичници наводе да би број погинулих могао да буде још већи јер спасилачке екипе нису стигле у удаљена подручја.

Земљотрес се осјетио у неколико иранских провинција, а најтеже је погодио Керманшах, гдје је проглашена тродневна жалост.

У Керманшаху су погинуле најмање 142 особе, а највећа болница је веома оштећена тако да повријеђени не могу у њој да добију љекарску помоћ.

Земљотрес се осјетио и у Ираку, гдје је најмање седам особа погинуло у региону Курдистана, изјавио је курдски министар здравља.

Ирачки здравствени и локални званичници наводе да је 321 особа повријеђена у области Курдистана, највише је погођен град Дарбандикан.

Према ријечима курдског министра здравља Хаме Рашеда, ситуација у том граду је критична, највећа болница је оштећена и нема електричну енергију, па се повријеђени одвозе у у сусједни град, а већи број зграда и кућа је оштећен.

Иранска телевизија наводи да се потрес осјетио у неколико иранских градова, да је осам села претрпјело штету, као и да су нека остала без струје.

Медији различито извјештавају о томе које је јачине био земљотрес – Ројтерс наводи 7,2. Тас, позивајући се на европски Средоземни сеизмолошки центар, 7,4 а неки иду и до 7,5 степени Рихтерове скале.

Званичник ирачке метеоролошке службе наводи да је потрес био јачине 6,5 степени и да је погођен већи дио земље, укључујући и Багдад.

Према америчкој геолошкој служби, епицентар земљотреса регистрован је југозападно од града Халабџе, дуж ирачко-иранске границе.

АП преноси да су погођене и иранске провинције на сјеверозападу, западу и у централним областима земље.

Неколико иранских и ирачких градова је без електричне струје, а из страха од накнадних потреса на хиљаде људи у обје земље изашло је на улице.

Ирански сеизмолошки центар регистровао је више од 50 накнадних потреса, а очекује се да ће их бити још.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here