Насловна Политика Вол Стрит Журнал: Трамп желио да нападне Русе, шеф Пентагона га одговорио

Вол Стрит Журнал: Трамп желио да нападне Русе, шеф Пентагона га одговорио

1
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник САД Доналд Трамп и америчка војна команда имали су као реалну опцију нападе на руске системе противваздушне одбране (ПВО) у Сирији, али је шеф Пентагона Џејмс Матис убиједио Трампа да буде изабран други сценарио. 

Вол Стрит Журнал пише да је Трамп намјеравао да нападне руске системе ПВО.

Како је навео неименовани извор америчког листа, шеф Пентагона Џејмс Матис предложио је Трампу три сценарија војне операције у Сирији.

Први је предвиђао нападе на сиријске објекте који имају везе са хемијским оружјем, други уништење већег броја циљева, укључујући сиријске командне центре. У трећем сценарију би на удару били и руски системи ПВО у Сирији.

Према тврдњама овог извора, Трамп је инсистирао на нападу на руске и иранске објекте у Сирији, али је Матис успио да га убиједи да направи „хибридни план“, који је, на крају, и био реализован.

САД, Француска и Велика Британија извеле су у суботу ујутру ракетне нападе на сиријске владине објекте, који се, према њиховом мишљењу, употребљавају за производњу хемијског оружја.

Током војне операције, оне су на Сирију лансирале више од 100 ракета, а сиријске снаге тврде да су обориле 71 пројектил, подсјећа Спутњик.

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је војну операцију агресијом на суверену државу, подсјећајући да хемијски напад у Сирији није потврђен.

1 КОМЕНТАР

  1. 3
    1

    To je gnusna laž! Tramp jeste svakakav, brbljiv, brzoplet, nezgrapan, ali nije takav zlikovac! Ovo je podmukla podmetačina tzv. „duboke države“ i lažljivih američkih medija koji bi zapravo voljeli da dođe do nuklearnog rata sa Rusima, a da oni u svom pokvarenom maniru za to optuže Trampa!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here