Насловна Друштво Влада покрајине Венето подржаће обнову манастира Михољска Превлака (ФОТО)

Влада покрајине Венето подржаће обнову манастира Михољска Превлака (ФОТО)

10
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Братства Православне омладине Црне Горе, свештеник Миајло Бацковић у име Одбора за обнову манастира Светог Архангела Михаила на Превлаци и представник Матице Боке, Бошко Вукшић боравили су од 12. до 14. новембра  у службеној посјети Влади Венета у Венецији.

Њих су на највећем нивоу примили представници власти на челу са Стефаном Валдагамберијем, министром економије владе Венета. Централна тема разговора у згради Владе Венета била је обнова сједишта прве Зетске епископије на Превлаци, која је у 15. вијеку разрушена управо у вријеме владавине Млетачке Републике у Боки Которској. Бацковић је тражио од представника власти у Венецији (који себе сматрају насљедницима Млетачке Републике ) да својим искуством прије свега, на пољу обнове и чувању културних добара, помогну обнову ове бокељске светиње.

Конкретно се од њих тражило да делегирају неколико својих еминентних стручњака из ове области како би са већ формираним стручним тимом за обнову дали свој допринос користивши своје знање и искуство из Венеције. Отац Миајло замолио је господина Стефана да одобри приступ архиви и документима Млетачке Републике о манастиру и приликама у Боки у вријеме рушења манастира и тровања монаха. На састанку је било ријечи и о актуелним питањима и стању Цркве у Црној Гори.

Представник Матице Боке честитао је домаћинима на недавном успјешном референдуму, на којем је Венеција добила највећи ниво аутономије,са жељом да и Бока добије одређени вид аутономије, прије свега културне и економске што је представља актуелну ЕУ праксу.

Домаћин је у име владе Венета оцу Миајлу уручио реплику златног печата Млетачке Републике и обећао помоћ и сарадњу по свим питањима. Након неколико састанака и обиласка зграде Владе и самог града, Стефано Валдагамбери и отац Миајло имали су заједничку конференцију за новинаре гдје је још једном званично објављена сарадња на обнови Превлачке светиње.

 

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Влада покрајине Венето подржаће обнову манастира Михољска Превлака (ФОТО)

  Bilo bi dobro da i drzava vrati preostali dio ostrva,jer niti ga je gradila niti je bilo cime zaduzila ni ostvrvo niti Crkvu da bi danas raspolagala jednim vecim dijelom.
  Ali i Druskovina ,danas poznato pod imenom Drzulovicevo, je zvrsila kao deponija,a bas taj dio je dobio Marin Drsuko u nadoknadsu za otorovane monahe,eto tako se i nslijedio ,a na njegovom imanju se prijed desetak godina otvorila privremena deponija smeca,koja je ubrzo i zatvorena i zatrpan zemljom zbog malog kapaciteta ,gdje se voda izliva kada pocnu padavine kao danas, i sliva u blizini Kalardova i Prevlake,gdje se vid kako ispod zemlje izlazi zatrovana voda raznim otrovnim materijama deponovanih na smecari ispod zemlje !Tako nas Marin Drsuko truje i poslijed toliko godina,proklestvo ipak placaju drugi koji se tu kupaju,sve u bezbrizi da je Crna Gora eklolska drzava,a samo malo dalje na ulau u Boku se gardi Lustica 1 i Lustica 2 dobro kontaminairane u Nato bombardovanju.
  Ekoloska drzava ,proglaena prva u Evropi ,a ko zna mozad i u svijetu.

  • 1
   0

   Stanislave, odvajanje Boke Kotorske od ovakvog provizorijuma koji se zove Crna Gora, makar to bila kulturna autonomija za početak, je u interesu nas Bokelja! Da malo počinemo od svake otimačine, kako materijalne tako i duhovne!

   • 0
    0

    Знам да желите од србомрзаца да се одвојите али са друге стране је гора аждаја,већ сте били под Млечанима,ФР Аустријом…а тежили сте великосрбској ЦГ Петровића.Они ће радо подржати одвајање Боке од ЦГ и онда ће то припојити ХР а тада ће то бити још јаче изгубљено као Дубровник…

 2. 0
  0

  Свака част на мудрости оче,треба добити што више подршке,а ко зна како “дише” власт у Венецији,зна колико је то за нас данас битно! Господин Стефано је у име владе области Венета отишао на Крим и признао његову независност дајући тиме подршку Русији. Због тога је имао великих проблема у Бриселу и Риму,он и његова партија Сјеверна Лига у Београду су тражили опроштај од Срба и рекли да се стиде што је Италија учествовала у бомбардовању Србије и Црне Горе 1999 год.

 3. 0
  0

  Mogla bi regija Veneto obnoviti nešto i od onih prekrasnih, a porušenih palata, crkava i kaleta u Starom Baru, ionako su ih većinom oni gradili, neka učine nešto dok vehabije ne dokrajče ono što su njihovi „duhovni prethodnici“ Osmanlije napravili!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here