Насловна Мозаик Ухапшен Црногорац: Једрилицом превозио 400 кг кокаина

Ухапшен Црногорац: Једрилицом превозио 400 кг кокаина

0
ПОДИЈЕЛИ

Четрдесетпетогодишњи држављанин Црне Горе ухапшен је у Португалу због сумње да је шверцовао 400 килограма кокаина, вриједног око 20 милиона евра, пише Дан.

У истој акцији лисице на руке стављене су и педесетосмогодишњем Италијану.

Вијест о хапшењу и запљени дроге пренијели су италијански и португалски медији, који нијесу навели идентитет осумњичених.

Кокаин високе чистоће откривен је у једрилици која је долазила из правца Кариба.

Пловило су зауставили припадници обалске страже Португала на Атлантском океану, 600 миља од Азоре. Током претреса једрилице на којој су били Италијан и држављанин Црне Горе, пронађен је штек са 400 килограма наркотика.

Према наводима португалских медија, барка је регистрована у Трсту. Из тог разлога је и тамо покренута истрага о шверцу ове дроге јер се сумња да је Трст био одредиште на које је кокаин требало да стигне.

Према наводима из португалских медија, британске и италијанске обавјештајне службе дошле су до податка да је дрога утоварена на овај брод, који је кренуо ка Европи. Када је једрилица ушла у воде Португала, започета је акција обалске страже, уз подршку војске из ваздуха.

Ухапшени, као и једрилица која је заплијењена, доведени су у луку Портимао. Португалски портал сулинформацао. пт пренио је да су у акцији хапшења учествовали судска полиција, ваздухопловство и португалска морнарица, који су били задужени да пресретну брод у такозваној ексклузивној економској зони Португала. Надлежне институције саопштиле су да су у акцији учествовале и њиховем колеге из Велике Британије и Италије.

Истражитељи су дошли до сазнања да је на једрилицу утоварена велика количина кокаина који је након искрцавања у Трсту преко копна требало да буде транспортован у више европских земаља.

Како не би угрозили истрагу, они су сачекали да осумњичени заплове. Једрилица је праћена недјељу, а у Португал је упловила у ноћи између 29. и 30. септембра.

У овај међународни шверц, према писању португалских медија, умијешани су и људи из Латинске Америке.

Истраживачки координатор Националне јединице за борбу против трговине опојним дрогама (УНЦТЕ) Португала Роза Мота саопштила је да је ово највећа заплена наркотика у тој земљи ове године. Она је на конференцији за медије саопштила да су двојца осумњичених затечени на једрилици натовареној кокаином, те да нијесу били наоружани, као и да нијесу пружали отпор приликом хапшења.

Она је додала да је испитивање показало да је кокаин високог степена чистоће, чак изнад 90 одсто.

Дрога је била упакована у мање пакете од по једног килограма, који су били облијепљени селотејпом
а налазили су се у пластичним кутијама. Таква паковања кокаина била су сакривена по читавој барци.

Португалска Национална јединица за борбу против трговине опојним дрогама саопштила је да се осумњичени терете да су дио међународне криминалне организације распоређене у различитим европским и америчким земљама.

(ДАН, Антена М)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here