Насловна Мозаик Трибина „Ријеч“ УКЦГ: Вече сјећања и поштовања за Миша Трипковића

Трибина „Ријеч“ УКЦГ: Вече сјећања и поштовања за Миша Трипковића

0
Фото: Вијести

Поводом годишњице смрти истакнутог књижевника Миодрага Миша Трипковића, Трибина „Ријеч“ УКЦГ организује вече сјећања и поштовања за исконског лирика, пјесника апсолутне поезије, саопштено је из УКЦГ.

Миодраг Мишо Трипковић рођен је 1. јуна 1947.године у Подгорици. Основну школу и гимназију завршио је у родном граду, а студије књижевности похађао у Сарајеву и Београду. Био је дугогодишњи колумниста дневног листа „Побједа.“

Објавио је књиге пјесама: „Потом отићи“(1970), „Касни ждрал“(1985), „Песме Феба Хипериона“(1996), „Плава шума“(песме за децу,2008), „Ангел ми у врту пева“(2010), „Сузе и мастило“(поезија и књижевни коментари, 2013), „Потом отићи“(изабране и нове песме, 2014),“Опроштај са мастиљвом лириком“(2016) као и прозно-есејистичка дела:“Доручак на Ади“, „Пандорина кутија“, „Крв пјесника“, „Хелиогабал“, „Тоље Паткаш“, „Капија Подгорице“.

Песме су му превођене на више страних језика.

Заступљен је у бројним песничким антологијама, панорамама и зборницима.

Добитник је низа значајних књижевних награда и признања: Огледало српско, Марко Миљанов, Михаило Лалић, Витомир Николић, Грачаничка повеља, Видовданска повеља, награда за животно дело Удружења новинара Црне Горе и Савеза новинара Србије и Црне Горе.

Заступљен је у антологијским изборима савременог песништва.

Умро је 13.децембра 2016.године у 69.години живота.

О великом песнику Мишу Трипковићу и орфејској снази његовог песништва, говориће пријатељи песници и новинари, поштоваоци његовог лика и дела.

Уводно слово о Мишу Трипковићу, супериорном, надмоћном, врхунском песнику, рећи ће Милица Краљ, уредница Трибине „Ријеч“ УКЦГ.

Вече ће се одржати у четвртак 7. децембра у 19 часова у Духовном центру „Симеон Мироточиви“ на Немањиној обали, Предград 31.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here