Насловна Колумне Свети Петре каљају ти лице, држава твоја нема ћирилице

Свети Петре каљају ти лице, држава твоја нема ћирилице

10
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Дејан Ђуровић

Даниловградски гимназијалци одржали су овом нашем неуком црногорском друштву низ лекција. Најприје када су обиљежили годишњицу НАТО бомбардовања онда кад су став о владајућем систему показали кроз пјесму „Пада влада“.

И сада бунтом за очување ћирилице у својој школи. Најприје вас обухвати туга јер су „неки тамо клинци“ морали да се баве овим питањима умјесто другим развојно важним. Ми одрасли бисмо морали да им то обезбиједимо. Али заправо то је сјајно. Сјајно је што ДПС диктатура није убила њихов дух, иако јесте сломила, и буквално и симболички, дух многих одраслих. Сјајно је што је дух младих несаломив. Хвала Богу на томе. И овом лекцијом гимназијалци су показали да њихов бунт који се може описати и као неминовни адолесцентски има дубок смисао, досљедност и коријене. Они су показали како заиста средња школа јесте вријеме када су многи од нас наискренији, најхрабрији, а и најпаметнији. Тада нас још нису сломили вјетрови реалности па знамо да оно што осјећамо својим заиста и јесте наше. А да оно што замислимо заиста може и бити – не миримо се са стварношћу са којом се не слажемо.

Слушамо свој, а не глас јавног сервиса, политички инсталиране управе школе па ни, разочараних у живот и транзицију из које никад да изађу,  родитеља. Зато сљедећи пут када ратујете са својом дјецом око времена проведеног пред екраном, или око висине џепарца, или око дужина изласка размислите како су те борбе само дио њиховог унутрашњег живота. Тог бурног мјеста у ком станују и Свети Петар Цетињски и Кристијано Ронално и Раста. Нама је то можда непојмњиво, али и њима су неки наши идоли засигурно. Ипак дужни смо да чувамо просторе у којима ће борити те своје борбе. Замислите колико далеко је ово друштво отишло у негирање свог националчног идентитета кад су најмлађи ти који нас подсјећају на традицију и коријене!? И то на писмо! На ћирилицу! На слова! На оно чиме се издвајамо и поносимо у свјетској породици народа. Кључна поента ове борбе стоји у чињеници да су се гимназијалци заузели за једно културно, историјско, НЕМАТЕРИЈАЛНО насљеђе односно добро.

У ДПС-ом разореној Црној Гори гдје се и пријатељи и родбина и кумства и пословна партнерства одређују прије свега мотивом користољубља. Гдје се људска вриједност мјери брендовима, а вриједност цијеле државе сумњивим инвестицијама. Гдје се о образовању говори само када се спинује јавно мњење да не види још неки сумњиви тендер или пљачку. Док се у реалности то образовање користи као партијски полигон за контролу запослених. Е баш у таквом разореном друштву ови гимназијалци јесу лучоноше (како су их већ други називали). Али нису лучоноше своје генерације, већ свих нас.

На крају, не желим да им се обратим, само ћу рећи да бих волио да се они нама што чешће и што гласније обраћају.

 

10 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Kakva glupost, Vukovu ćirilicu, koja ima malo sličnosti sa tadašnjim crkvenim pismom, nije upotrebljavao Petar I Petrović Njegoš jer je život okončao 15 godina poslije smrti. Čak i Njegoš koji je bio Vukov savremenik nije objavljivao djela na Vukovoj ćirilici. Što se pravoslavlja tiče, Vuk Karadžić nije živio kao pravoslavac već kao unijat, a umro je kao katolik. Postoje još i druga sporna pitanja, kao što je dilena lingvista da li je Karadžić svojom kodifikacijom (koja je inače sama po sebi višestruki falsifikat) obovatio ili obogaljio književni jezički izražaj. Najsmješnije je što se za ćirilicu i Vukovu kodifikaciju bore njeni tadašnji najveći neprijatelji, klerikalci i konzervativci, koji su svojevremeno Karadžića nazivali ekumenistom i austrijskim špijunom jer je jezičke reforme vršio u saradnji sa Slovencom Jernejom Kopitarom…

   • 0
    0

    Nije Vuk izmislio ćirilicu . Kojim pismom se služe Rusi, Bugari, Makedonci…… I Petar I i Petar Ii i prije i poslije njih do tebe i tvojih.?

 1. 1
  0

  „…Petar I Petrović Njegoš jer je život okončao 15 godina poslije smrti…“

  Interesantno, Petar I je okoncao zivot 15 godina poslije smrti ?? Ti si Jovane, veci cudotvorac nego Petar I . Kako ono bjese: Jovane bugare, radi stiha magare.

 2. 0
  0

  У монтенегру службени језици треба да буду енглески, њемачки и италијански због ванбрачне дјеце и унука италијанских војника, а и због Балдаћија.
  Ц… језик под хитно преименовати у црвенохрватски и поставити на Цетињу неког из Загреба да директно надгледа ситуацију у њиховој црвеној рватској.

  • 0
   0

   Nevjetovatno ,saradnici Talijana,cetnici koji su doveli Ljuba Cupica na strijeljanje(500 svjedoka) pricaju komunistima o talijanskim makaronima i unucima.Poznata srbska objektivnost.

 3. 0
  0

  Čobanine sa „ovcama“ koje se još nisu „probudile“, a kad će ne znamo, nije problem ko je bliži ili dalji Talijanima i „pjatu makarona“, problem je što je vaša bolesna šovinistička mržnja jedino uporediva sa onom ustaškom, a talijanski fašisti su u odnosu na njih „mali bijeli anđeli“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here