Насловна Друштво Струја скупља 3,6 одсто?

Струја скупља 3,6 одсто?

1

Цијена струје за домаћинства и мале купце од 1. јануара ће бити скупља минимум 3,6 одсто, потврђено је Дану из више извора блиских енергетском сектору.

Наиме, цијена активне енергије коју чине електрична енергија, мрежне услуге и накнаде, за домаћинства и мале купце биће у наредној години скупља минимум два одсто, али ће због већег пореза на додату вриједност (ПДВ), који Влада уводи од 1. јануара, бити увећана минимум 3,6 одсто.

На хиљаду киловат-сати то је повећање од 3,4 еура у односу на ову годину. Мјесечни просјек потрошње је између 300 и 400 киловат-сати.

Цијена електричне енергије, која чини око 40 одсто укупне цијене струје (остатак чине пренос, дистрибуција, губици на мрежи и накнада оператору, прим. аут.), а која чини приход Електропривреде (ЕПЦГ), према сазнањима Дана, повећаће се за шест процената, колико је максимално дозвољено за 2018. годину.

ЕПЦГ је повећање од максималних шест одсто засновала на расту цијене електричне енергије на референтној мађарској берзи Хупекс од 70 одсто у односу на 2016. годину. Раст цијене на Хупексу је највише узрокован сушом.

Повећање од шест одсто цијене електричне енергије на укупну цијену струје ће се одразити у проценту од два одсто. Цијена струје може још више порасти, уколико ЦЕДИС и ЦГЕС буду тражили од Регулаторне агенције за енергетику (РАЕ) да им се повећају регулаторно дозвољени приходи (РДП) за 2018. годину. Прошле године РАЕ је утврдила РДП за ЕПЦГ, ЦЕДИС и ЦГЕС за трогодишњи период.

Дан из ЦГЕС-а није добио одговоре на питања хоће ли тражити повећње РДП-а за 2018. годину, док су из ЦЕДИС-а одговорили да нијесу покретали иницијативу за корекцију цијена за 2018. годину.

Услуге ЦЕДИС-а и ЦГЕС-а, мрежне услуге, чине око 48,5 одсто укупне цијене струје.

1 КОМЕНТАР

  1. 1
    0

    Prostoproširena matem/a/otika…na ovaj 21% PrdiDuškoVazdan…što će narod od 1.siječ/e/nja(naroda).2018 godine da plaćaju nove namete uzvećane za 21%+3,6%+ostala povećanja cijena..“po normativima“ PrdiDuško…Vazdan….

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here