Насловна Друштво Српска: Тужбе против судија због малтретирања Срба (ВИДЕО)

Српска: Тужбе против судија због малтретирања Срба (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ
Судија Шабан Максумић

Републички центар за истраживање рата и ратних злочина поднијеће сутра Високом судском и тужилачком савјету пријаве против судија и тужилаца, међу којима је пријава и против предсједвајућег Судског вијећа Шабана Максумића.

Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, Милорад Којић, потврдио је за Радио Републике Српске да ће пријава бити поднесена против девет судија и шест тужилаца. Докази се, како је истакао, налазе на више од хиљаду страница, а доказују њихову улогу у малтретирању Срба којима су досудили преко 1.200 година затвора.

„Захтијевамо од ВСТС-а да поступи у складу са чланом 3. став 1. Закона о ВСТС-у, према којем је дужан да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, а правосуђе са оваквим носиоцима правосудних функција то не може бити. Требало би да се поктрену поступци против тих лица, како не би могли више утицати на доношење пресуда“, истакао је Којић.

Којић је додао и да је подношење пријава један од механизама, а крајњи циљ би требало да буде да, у свим поступцима у којима су та лица била или чланови вијећа као судије или као тужиоци, дође до понављања поступка.

„У предметима у којима су они обављали своју улогу дошло је до кршења права на правично суђење што је основ за понављање поступака. Док год се не ријеше ови проблеми, тешко да имамо напретка“, оцијенио је Којић за Радио Републике Српске.

Подсјетимо, судија Шабан Максумић осумњичен је и да је физички злостављао затворенике српске националности у истражном затвору „Виктор Бубањ“, а у службеном извјештају наведено је да је са још неколико судија учествовао у физичким злостављањима затворених Срба и потом изјављивао како су „током ноћи пеглали четнике“, наводи се у документу који је у посједу Срне.

(Срна, РТРС)

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here