Насловна Политика „Сјеча“ Срба у Војсци Црне Горе: Национална припадност мотив за отпуштање војника...

„Сјеча“ Срба у Војсци Црне Горе: Национална припадност мотив за отпуштање војника (ВИДЕО)

17
ПОДИЈЕЛИ

Двадесет и два недавно отпуштена војника из службе Војске Црне Горе су српске националности, а још 90 припадника Војске који се изјашњавају као Срби су за сада „на чекању“, што за пензију, што за Биро рада, сазнаје ИН4С.

На данашњем пресу Синдиката одбране и војске Црне Горе (СОВЦГ) замолили смо предсједника Ненада Чобељића да прокоментарише ову чињеницу.

Истичући да му је та чињеница новост јер се синдикат не бави националном припадношћу војника, он је казао да је, према њиховом дубоком увјерењу, заштитник људских права у Црној Гори морао да реагује по овом питању и да дефинитивно утврди да ли је ријеч о дискриминацији на националном основу.

Он је, одговарајући на питање ИН4С-а о овом проблему, казао да је на основу свега онога што је до сада синдикат изнио у јавност апсолутно у питању дискриминација и додао да није јасно зашто Савјет националне безбједности, као ни Тужилаштво нису предузели ништа да утврде чињенице везане за мотив отпуштања војника.

Поручује да СОВЦГ неће одустати од одбране дискриминисаних војника.

Трећи марш „За истину, правду и достојанство“

Синдикат одбране и војске Црне Горе (СОВЦГ) позвао је данас на прес-конференцији све грађане да им се придруже у трећем по реду протестном маршу под називом „За истину, правду и достојанство“.

Марш ће се кренути у четвртак, 5. октобра, са на Трга независности у Подгорици, с почетком у 16.00 часова.

Предсједник СОВЦГ Ненад Чобељић казао је данас да је трећи марш резултат тога што њихови захтјеви са претходна два марша нису испуњени.

Чобељић истиче да практично ништа није учињено поводом утврђивања разлога и чињеница о мотивима отпуштања великог броја војника из Војске Црне Горе.

„Нису само 22 војника отпуштена. Отпуштено их је још три“, истакао је он, оцјењујући да се наставља терор над војницима и терор над системом команде и уопште над цјелокупном систему који је, како је казао, увијек почивао на знању, способности и професионалности.

Предсједник СОВЦГ сматра да је и предсједник државе Филип Вујановић такође жртва терора, због тога што је, како је казао, несхватљиво да је неко ко је предсједник свих грађана Црне Горе покаже да ипак није предсједник 25 грађана – отпуштених војника.

„То да је и он предмет терора потврђује и чињеница да је командовање Војском предао министру одбране, што сматрам да је неуставно, но видим да судство не реагује“, навео је он, додајући да ће трећим маршем бранити уједно и првог војника државе, а то је Вујановић.

Према његовим ријечима, проблем се не окончава на отпуштању војника већ се проширује и на то што је прекинут социјални дијалог, а закон прилагођен тако да се може самовољно поступати, као и на то што се фаворизују синдикати који су сервилни, те огромно незадовољство и поремећене односе Војске.

Конференција за медије Синдиката војске ЦГ 4.9.2017.

Geplaatst door Informativni portal IN4S op woensdag 4 oktober 2017

Драгишић: Министар обмањује јавност и врши притисак на чланове СОВЦГ

Горан Драгишић, члан Извршног одбора СОВЦГ истакао је да је министар Бошковић у изјавама обмануо јавност, као и да константно врши притисак на чланове да је ишчлане из једног и пређу у други („сервилни“) синдикат.

„Министар нас назива мањинским синдикатом, иаоко је разлика у само пет-шест чланова, што је, како он мисли, разлог за прекидање социјалног дијалога“, казао је Драгишић.

Драгишић је у наставку навео још неколико, како је казао, „показатеља драстичног атака и дискриминације министра Бошковића према СОВЦГ“.

„Министар са својим помоћницима непосредно према појединим нашим члановима и према чланству уопште врши притисак да се исти исчлањују из СОВЦГ. До сада се исчланило 8 а не 20 како је министар тврдио у ТВ емисији Начисто. Министар није навео да се у СОВЦГ истовремено учланило нових 6 чланова. Изјава министра Бошковића да су та лица која су се исчланила лично њему доставила доказ о томе је очигледан и необорив доказ притисака и антисиндикалне дискриминације коју спроводи министар Бошковић“, истакао је он, додајући да су огромна већина прогнаних војника чланови СОВЦГ, 17 од 22, док ни један није члан „већинског (сервилног) синдиката“.

Представник ИО СОВЦГ такође је истакао да је Бошковић потписао уговор о оснивању стамбене задруге са својим сервилним синдикатом док СОВЦГ није ни понуђен да исти потпише.

Такође, служба за финансијско пословање МО је једнострано и ненајављено прекинула седмогодишњу сарадњу и праксу на обрачуну рата члановима синдиката за куповину на одложено плаћање, што није урађено и са синдикатом министра Бошковића.

Иста служба је, према ријечима Драгишића, такође једнострано и ненајављено прекинула пренос средства из Фонда солидарности СОВЦГ.

„Ту је и притисак да се Предсједник СОВЦГ упути у пријевремену пензију а са циљем да се тако изврши притисак према чланству и створи несигурност у Војсци у смислу радног мјеста и остваривања права по основу рада и радних односа. Министар у континуитету јавно износи низ неоснованих и произвољних тврдњи против СОВЦГ и њеног руководства. Јасно је да је министар Бошковић у офанзиви према Синдикату одбране и Војске Црне Горе и да при томе злоупотребљава функцију министра одбране и ресурсте министарства и ВЦГ. Поручујемо му да је истина и правда на нашој страни и да ће на крају ипак он бити губитник„, закључио је у излагању на данашњем пресу Горан Драгишић, члан Извршног одбора СОВЦГ.

17 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Одрекоше се србства, зашто се не одрекну и србских јасала! 1999., и касније, доказали су се као србске крвопије1 Сатанизација Срба и свега србског без преседана! шиптарска браћа! Треба са њима успоставити принцип реципроцитета!Скинути их са врата! “ Де факто“ србија је колонија црне издајничке горе! И немају стида!

 1. 0
  0

  Све већ виђено кроз историју. Док је била турска окупација Мркојевићи су од православаца постали муслимани а данас постају нато дукљани под пристиском власти, дакако слабији карактери који не дају врхунске научнике типа Миланковић, Тесла, Пупин, Мари Ајнштај Милева… Надбискуп барски и Примас Србије (1671–1694) Андрија Змајевић у свом извјештају из 1671. године, пише о Мркојевићима да су један народ у 20 села, од Бара до Улциња и да су сви православци . Православне назива Србима а католике Латинима. Насљедник Андрије Змајевића, Марко III Ђорга (1696—1700) о Мркојевићима пише да броје преко 1300 душа и да су сви од давнина православци, али да су тада већином Турци (муслимани). Надбискуп барски (1701-1712) Вицко Змајевић је оставио запис да у Мркојевићима има 140 кућа муслимана са 1000 чланова и 30 кућа православаца са 250 чланова [1]. Дабовић, Ђоко (2006). Племе Шестани, стр. 97.,104., 110. Бар: Удружење грађана Шестани. https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9C%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5)

   • 0
    0

    Свакако, јер је народна црква сачувала народни дух,док су Срби и католици и муслиманим,али су окупаторске религије и политике ове учиниле „Турцима“ и „Латинима“. Дакле због њиховог отпадништва нећемо лагати да су ови исто,Срби,само вјером..јер их Србима зову и Ромеју прије Немањића,када нису могли бити ни католици ни православци ни муслимани.

 2. 0
  0

  Не треба се чудити овим догађајима, ова држава је створена као антисрпска америчка колонија и то ће до краја и остати ма шта неко по том питању покушавао да уради. Највише што можемо је да се стиснемо и преживимо је као Срби, а надам се да неће бити дугог вијека.

 3. 0
  0

  Super je ovo ako mora da ginu neka ginu njihovi a komadant nas Boskovic kuca junacka,kako su ovo Srbi dobro napakovali Montengrinima ,he he, hi hi, ha ha ha,samo tako parvi potez,neka Montengro brane Montengrini,kao ce ga odbranit kad bude neznamo , zato odmah na front u Siriju ,a Boskovica na celo kolone, moramo i mi Srbi da damo doprinos svjetskom miru ,ako ga mudzahedini ubuju, pa neka mu Miras opjeva kakaljinku,super ovo je dobro,cisto kao suza,nebi ovo ni Masan smislio ,taman koliko je smeten!

 4. 0
  0

  bivši Srbi gaze elementarna prava Srba . kako ovo definisati i kako okarakterisate osobe (da ne kažem ljude) kao što je ovaj Bošković . Čovjek koji se odrekne samog sebe i svog naslijeđenog identiteta je prodao sebe pa zašto nebi bio spreman na svakakve fukarluke.

 5. 0
  0

  Na granici sa Rusijom su danas kao nekad i Njemci i Hrvati i Rumuni i Bugari i jos mnogo saveznika iz WWII i ostre nozeve ali Crnogorci nikad nisu bili dok ovi prokletnici ne zamutise vodu no zalud im proce kao i pretci im …

  • 0
   0

   Prvo ,Bugari nikad nisu isli na Rusiju,nemas pojma ,to su najveci ruski prijatelji,Mali Rusi,a ne Srbi,drugo ,jedan srBski odred je isao ,policajski od Nedicevaca.

   • 0
    0

    Мали Руси су били на страни нациста U decembru 1940. Bugarska i Nemačka započinju pregovore pošto Nemačka planira invaziju na Grčku. Bogdan Filov 1. marta 1941. u Beču potpisuje sporazum Vikzivorniktekst sa Trojnim paktom, pridružujući Bugarsku silama Osovina, čime je nemačka vojska mogla da prolazi kroz Bugarsku do Grčk… dešavale su se borbe između bugarske i sovjetske flote u Crnom moru

 6. 0
  0

  Шта ће уопште Срби у војсци нато пакта , узмите брате радите нешто поштено , немојте да вас мило плаћа !

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here