Насловна Колумне Савременост без историје

Савременост без историје

8
ПОДИЈЕЛИ

Добар дио студентарије, дакле, потврђује недавно спроведена анкета – нема појма ко је Љубо Чупић! Аха, у времену виртуалне хипердоминације и тржишне експанзије, у времену кад се образовање задобија путем документарних емисија које у гео(гро)плану пласира ова или она свјетска ТВ кућа, зашто чуди што млади свијет нема времена да се бакће са прошлошћу, кад она, додуше, у клими овдашњег менталитета искључиво и једино служи политикантској патетизацији и сумњивој родо-срцепарности и то увијек већ у изборним данима, кад дискурс прераста у нешто што бљује само тензију: – Дубровник, деведесетпрве, Милошевић, Црногорци енд Срби, грађани & четници, чији је (наш) Његош, ко су Црнојевићи а ко, пак, Петровићи, шта представља 13. јул и ко то опет дестабилизује нашу у зноју избоксовану сувереност?! Руси или сербијанци или ће прије бити шеф који вам је потписао и овакву каква јесте уручио?!

Е, па, кад већ  није јасно назначено чиме се бави култура, катедра за историју, политика, социологија, и кад све варира између прогноза NVO-a и још којекаквих плаћених и набеђених аналитичара, онда не треба да чуди што младеж боли она ствар за овог или оног историјског лика, у једној одвећ подијељеној стори која нам, још с висока, поручује да само западни тренд требамо запратити, док нам они управо на вјештачки начин програмирају сјећање и држе нас у зони „актуелног“, „информативног“ и „савременог“.  И, да, не знам да новоцрногорци баш држе до онога што су преци сматрали да је со овога, заиста, племенског друштва и то оставили у аманет, прије ће бити да се монтирају према упуствима са стране, према којима постоји само једна историја и само њена револуција, само њен напредак и само њена визија, док је све остало ствар мржње која се јавља између односа паланке и касабе – рекоше опет ови са стране.

Ми више не учимо из историје, сада се усавршавамо у једном времену које је без историје! Тачно, живимо тренутно, инстинктивно и испразно! Ако се култура догађа из прецизног дефинисања историјског хода уз јасно објашњење њеног трага, онда смо најебали, будући да овдје не само да постоје двије званичне историје, већ хиљаду и једна историја испод историје за употребу из нужде. Политичке, дабоме!

На онај начин на који су претходне генерације доживљавале историју и поштено је освјетљавале, то се пренијело и на данашње студенте; чисто сумњам да је Јанко Вукотић био предметом истраживања у бронзано Брозово вријеме. Тек шта се радило од Његоша, то спада у ужас и поменути. Међутим, исфабрикована историја се свети свом народу, а то је понајбоље знао Андрић. Некад Чупићу а некад Крсту, свакако и заувијек у оваквој Црној Гори једном и јединственом Јанку Вукотићу!

Између осталог, историја се екранизује и сабија у мини-серијале који на крајње недаровит и прије свега фасификаторски начин разрађују ово или оно историјско доба, и тек шта су овдашње луде од глумаца у серији о Светом Владимиру истом свецу приредили, у сваком смислу је више од застиђа. Али, посткомунистичка плејада још једном је доказала да јој ништа није свето, зато њени потомци не знају ништа о Црногорским прегнућима, а за то им, другови новоцрногорци, нису криви – Срби! Боље мало обратите пажњу шта вам (божемепрости) Владика Мираш поручује о враћању Крста на Сахат-кули, и ваљда вам буде, напокон, штошта јасније.

(Да, и васпитање је дио који се уграђује у слух за историјско!)

 

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  3

  Znamo ko je Ljubo Čupić , narodni heroj , antifašista , partizan , koga su ubili domaći izdajnici , fašistički saradnici okupatora četnici !
  Ne shvatam kako vi današnji četnici imate obraza da svojatate Ljuba !

  • 0
   2

   Ko ga je ubio?Prijatelju,500 svjedoka je vidjelo ko ga dovodi na strijeljanje.Antifasisti-cetnici ga poveli na strijeljanje kod Italijana.Ali ce za 10 god biti ,cjetnici pokusali da ga spasu od Njemaca.Samo odje je moguce od zlotvora pravit heroje.

 2. 1
  0

  Молба да датум,мјесец пише на ћирилици,да се укине лат.опција и коментари на лат.сем ако је послано са мобилног,ако имате ту опцију да то све знате. Аналитика нема ћир.а ви имате ћир и лат.

 3. 4
  0

  Ljuba su ubili lazni svjedoci ,koje su poturili sudu isti njegovi drugovi iz partizana,pa zar nije njegov rodjeni bart posle toga presao u cetnike.Ne avetajte kad ne znate nista.On je osudjen ,znamo sada da je nevin bio,a smije se gluposti za koju je osudjen.
  Toje komunistima bila specijalnost ,koga nijesu podnosili nasli su nacina da ga likvidiraju ili potkazu ili na ovakav nacin dovedu do suda na kojemu su svjedocili lazno.
  Citajte marvo jedna sta su sev radili,za saku vlasti i kradje i ubistva,
  Niko sem komunista nije ubija svoje oceve sestre bracu,ili vjerenice.

  • 0
   1

   Svi lazu ,al sto Srbo laze.Je li ti stvarno vjerujes u to?Kakva nepokolebljivost bezgresnog naroda ,koji je goloruk odbio bande hordi i usput zauzeo Teslic i Bihac.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here