Насловна Друштво Први регионални споразум Русије и Србије

Први регионални споразум Русије и Србије

0

Делегација Архангелске области из Русије предвођена губернатором Игором Орловом потписала је данас споразум са Владом Војводине, први у историји између покрајинске владе и неког руског региона.

Споразум предвиђа трговинско-економску, научно-технолошку и социјално-хуманитарну сарадњу, а поред губернатора Орлова споразум је потписао и предсједник Владе Војводине Игор Мировић.

Према ријечима Орлова, ово је први регионални споразум од успостављања руско-српских дипломатских односа прије 180 година, који је једна руска регија потписала са српском покрајином што, како оцјењује, представља невјероватан помак у сарадњи двију земаља.

Архангелска област се такође представила српском тржишту на Пољопривредном сајму који се одржава у Новом Саду. Заједно са делегацијом допутовали су и представници 10 компанија из Архангелске области, а првог дана боравка у Србији већ су потписана три уговора који предвиђају извоз робе из Архангелска у Србију. Када је ријеч о увозу робе из Србије, Орлов је указао да је за Архангелски регион најпотребнија роба пољопривредне производње.

Како је прецизирао, ријеч је првенствено о воћу и поврћу, будући да су управо те намирнице најпотребније том сјеверном руском региону, гдје пољопривреда не успијева, узимајући у обзир климатске услове. Поред тога, указао је, интересантни су и производи компанија које се баве прерадом меса, с обзиром да ни та област није толико развијена.

„Међутим, највише бисмо жељели када бисмо успјели да пронађемо нека заједничка рјешења, како да помогнемо једни другима“, истакао је Орлов.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here