Насловна Поглед Приредбе у Београду крајем 2017. године

Приредбе у Београду крајем 2017. године

0

Пише: Саша Недељковић
члан Научног друштва за историју здравствене културе

На почетку новембра 2017. чланови сокола у Београду обележавали су 126 година од појаве Соколства у Србији.

У петак, 3. новембра 2017. на Новом Гробљу су представници Факултета спорта и физичког васпитања, учесници научног скупа и представници соколских савеза и друштава положили венце на гробове Стеве Тодоровића, др Владана Ђорђевића и др Војислава Рашића. Обишли су и гробове Николе Пашића, Сердара Јанка Вукотића, Љубе Јовановића… Пре полагања венаца одржани су говори о заслугама великана за појаву и развој организованог телесног вежбања и соколства у Србији. После полагања венаца учесници су посетили двор Карађорђевића на Дедињу.

У суботу 4. новембра 2017. на Факултету спорта и физичког васпитања на Кошутњаку отворен је Научни скуп „160 година од почетка организованог телесног вежбања (1857) и 126 година од појаве соколства у Србији (1891). Уз факултет научни скуп су организовали Соколски савез Србије, Соколски савез Београда и Соколско друштво Београд Матица. О својим радовима, између осталих, говорили су др. Владан Вукашиновић, Јевђа Јевђевић… У холу факултета била је приређена изложба о соколима. Биле су изложене публикације, личне ствари и фотографије. Између осталог табла Школе за телесно васпитање Краљевине Југославије.

Истог дана соколи и соколице присуствовали су приредби „Српско-хрватски мементо” у дворани Општине Стари Град. Приредбу су организовали Заједница Хрвата у Београду, књижница и читаоница „Тин Ујевић” и општина Стари Град. Наступили су етно-певачка група „Извор”, КУД „Петрова гора” из Кордуна, певачки хор „СКД Просвјета” из Сплита и клапа ХКПД „Јелачић” из Петроварадина. Приказан је документарни филм о „Манастир Крупа”. Манастир је један од симбола за српски народ у Далмацији.

У свом говору један од говорника је истакао да друштва која су учествовала на приредби не граде кинеске зидове између Срба и Хрвата. Соколи подржавају такве активности и зато су присуствовали приредби како прошле тако и ове године. Посетиоцима су подељени овогодишњи бројеви часописа „Србско-далматински алманах” који издаје Просвјета из Загреба и „Српско Коло”. Послужене су суве смокве, домаће вино, лоза и прошек.

У недељу 5. новембра 2017. Соколско друштво Београд Матица приредило је своју плесну ревију у Дому културе Вук Караџић у Булевару краља Александра. Ревију је водио Александар Аничић, председник Соколског друштва Београд Матица. Соколи су учествовали на Сајму спорта „Србија земља спорта” од 24 до 26. 11. 2017. Сем соколског штанда била је презентација сокола 24.11.2017.

Дан соколског филма приређен је 3. децембра 2017. у Музеју Југословенске кинотеке у Београду. Приказани су први пут предратни филмови и то слет у Сплиту 1910; Слет у Београду 1930; Инсерт из филма “Ој летни сиви соколе” 1934; Соколи у Софији 1939. године.

Због снега и блокаде саобраћаја због полумаратона, само најупорнији су дошли у Музеј Кинотеке. Били су чланови Соколских друштава Београд Матица, Звездара, Батајница и Соко Авала. На пројекцији су били и представници соколских друштава ван Београда. Присуствовали су и угледни грађани Слободан Јарчевић и Владан Царичић.

Соколи ће 2018. обележити низом манифестација стогодишњицу оснивања Југославије и учешће сокола у борби за ослобођење и уједињење.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here