Насловна Друштво Одржана комеморација Небојши Глоговцу: Његов одлазак је померио зграду ЈДП-а

Одржана комеморација Небојши Глоговцу: Његов одлазак је померио зграду ЈДП-а

2

Комеморација Небојши Глоговцу почела је у 11 сати у Југословенском драмском позоришту. На почетку комеморације емитован је монолог Глоговца из представе „Хамлет“.

Медији преносе да су грађани и колеге почели да се окупљају у великом броју испред Југословенског драмског позоришта нешто пре 11 сати.

Директорка ЈДП, Тамара Вучковић Манојловић, позвала је на почетку комеморације на минут ћутања. Она је подсетила да ће глумац недостајати највише својим синовима, ћерки, породици.

„Био је велики, сви смо то одувек знали. Следио је свој таленат“, речи су којима је Вучковић Манојловић започела говор.

„Била је радост и привилегија следити сваки твој корак“, наставила је кроз директорка ЈДП.

О Глоговцу је потом говорио позоришни редитељ Дејан Мијач.

„Упознао сам га док је био дечачић са великим очекивањем и нестрпљењем. Он је имао шта да каже… Растао је све до тренутка када га проклета болест није зауставила. Ја то не могу да разумем… Да се није нашла нека група која би рекла ‘Стоп овој болести. Збогом Небојша Глоговац'“, рекао је Мијач.

Млади глумац Марко Јанкетић затим је прочитао писмо режисера Слободана Унковског, док су се у позадини на великом платну смењивале слике из позоришних представа у којима је Небојша Глоговац играо.

„Глоговчев одлазак је померио зграду ЈДП-а, Пулска Арена се накривила…“ навео је у писму Унковски и завршио са: „Нисмо стигли ни да ти махнемо, драги Небојша“.

После инсерта из филма „Клопка“ говорио је редитељ Срдан Голубовић:

„Глоговац је за мене био највећи глумац на свету“, рекао је Голубовић.

Окупљенима се затим видео поруком обратио редитељ Александар Поповски који је режирао Хамлета, где је Глоговац играо истоименог данског племића, што је улога која је, према његовом признању, дала тежину свему ономе што је играо и што ће играти. Поповски је говорио о свом искуству рада са великаном српског глумишта.

Сала у ЈДП-у је крцата, присутна је и глумчева породица, супруга, синови и Небојшин отац, свештеник Милован Глоговац.

Један од говорника на комеморацији је и Воја Брајовић, председник Удружења драмских уметника Србије.

Великан српског глумишта биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу, а опело почиње у 14 часова.

(Танјуг, Новости, Недељник)

2 КОМЕНТАРИ

  1. 2
    0

    Pokoj vječni imao! Mislim da je, uprkos medijskoj „dernjavi“ i forsiranju od strane „drugosrbijanaca“ u JDP, nemoguće smjestiti pokojnog Glogovca u taj ogavni „tabor“! O tome govori njegova gluma, uloge koje je tumačio, ali i neke izjave koje dokazuju da je ovaj divni čovjek bio Srbin, Hercegovac i Trebinjac, a ne „evropejac“, „drugosrbijanac“ i „Beogradžanin“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here