Насловна Друштво Николић: Да се јавно расправи о погибији резервиста 1991. године

Николић: Да се јавно расправи о погибији резервиста 1991. године

1

Прије 26. година, дана 6.12.1991. године у борбама припадника 3. батаљона Требињске бригаде са хрватском паравојском око утврђења Империјал на Срђу, погинули су војници ЈНА: Јожеф Месарош – Мађар из Суботице, Салајдин Ризвани – Албанац из Тетова, Нинослав Благојевић – Србин из Пирота, Божо Дивљан – Србин из Гацка и Миослав Тасовац – Србин из Требиња, саопштио је директор Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе Радан Николић.

„Погибији ових војника, који су се у Требињској бригади нашли приликом служења војног рока, допринио је изостанак јаче артиљеријске подршке њиховој јединици који је од стране командног кадара био договорен претходног дана.

Подсјећамо да је тога дана положај 3. батаљона Требињске бригаде гранатиран из утврђења Империјал на Срђу и ширег подручја Дубровника, укључујући и зидине Старог града,“ навео је Николић и додао:

„Одговарајући на ватру, припадници Требињске бригаде су дејствовали по циљевима са којих су гранатирани, при чему је више граната пало и на дубровачки Стари град под заштитом УНЕСКО-а.

Тај догађај, који суштински није истражен мада је био предмет расправе на суђењу официрима ЈНА у Хашком трибуналу, опредијелио је да Хрватска добије пропагандни рат против ЈНА.

Уз клањање сјенима поменутих бораца ЈНА који су погинули на дан бомбардовања Старог града, упућујемо јавни позив да се тај догађај, због оптужби на рачун црногорских резервиста и Црне Горе, коначно јавно расправи и да Влада Црне Горе реагује на ратно-поратну пропаганду у Црној Гори у корист Хрватске, која не одговара истини, а на штету је Црне Горе и правичног разграничења са Хрватском на Превлаци.

Бомбардовање дубровачког Старог града режирани инцидент хрватске стране и страних служби

„У оквиру истраживања и прикупљања докумнтације за спомен-књигу борцима из Црне Горе палим у ратовима 1991/1999. године, тим Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе дошао је до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6.12.1991. године режирани инцидент у коме су, поред хрватске стране, учествовале стране обавјештајне службе које су на платном списку имале и поједине официре ЈНА.

У прилог томе говори и прећуткивање имена погинулих војника ЈНА на дан инцидента на Срђу и чињенице да су Стари град 1991. године хрватске паравојне формације користиле као војничко ратно гнијездо, а јединице ЈНА имале стриктно наређење да ни под којим условима не одговарају на ватрене провокације из Старог града и његове непосредне околине,“ нагласио је Николић и истакао:

Брутална дискриминација нешег Удружења од стране Владе Црне Горе и медијска блокада од стране управо оних медија који годинама оптужују Црну Гору и црногорске резервисте за тзв. агресију на Дубровник и бомбардовање Старог града, јасно указују о заробљеној истини у амбијенту диктатуре и политичког и материјалног профитерства, чије се последице недужнима обијају о главу.“

1 КОМЕНТАР

  1. 13
    1

    Поздрав и подршка предсједнику Удружења бораца г. Радану Николићу, уз можда и непотребну напомену да се обраћа окупаторској, НАТО-вској власти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here