Насловна Издвојено Недеља сјећања на егзодус: Над Сарајевом сјени мртвих Срба

Недеља сјећања на егзодус: Над Сарајевом сјени мртвих Срба

2
ПОДИЈЕЛИ

Недеља сећања на егзодус 170.000 људи из главног града БиХ. Од 1992. до 1995. убијено 6.188 мушкараца и 1.244 жене.

Мртви Срби су најубедљивији сведоци истине. Њихове мошти је могуће сакрити, али трагове није могуће поништити. У Сарајеву је од 1992. до 1995. настрадало 7.432 Срба, од тога 6.188 мушкараца и 1.244 жене. Ма шта од томе данас причао Мирсад Токача (током рата запослен у сарајевском МУП), данас главни бошњачки експерт за ратне жртве, ово су чињенице. Овако, за “Новости”, говори Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, у недељи када се обележавају 22 године од библијског “изласка” сарајевских Срба из града у коме су претходно одбранили своја огњишта.

Српске жртве, подвлачи саговорник Новости, нестану кад их злочинци пописују, а на свету не постоји нечаснији документ до “Босанске књиге мртвих” коју је саставио Токачин документациони центар.

– Американци нису пописивали јапанске жртве иако су их окупирали, као ни Руси немачке. За разлику од њих, муслимани у БиХ годинама су то чинили и тако направили “свој коначни број” настрадалих у рату у БиХ.

Обележавање још једне годишњице од када су Срби напустили Сарајево одвија се у сенци увреда које континуирано пристижу из Сарајева. Најпре је Бакир Изетбеговић крајем 2017. “открио” да су за егзодус српског народа из главног града БиХ криве власти и војска РС, а прошле недеље Мирсад Токача је изнео податак да су Срби у минулом рату имали само 4.000 цивилних жртава и да су у Сарајеву, “својим топовима убили 2.000 сународника”.

– Према попису из 1991. Сарајево је бројало 526.000 становника, од којих је муслимана било 258.000, Срба 158.000, Југословена 56.000, Хрвата 35.000… У Дејтону, када је град подељен тако да Србима припадну свега три градске двоспратнице у насељу Добриња и ледина на којој су биле касарне, били смо суочени са избором – да останемо у Алијиној држави против које смо се борили, или да кренемо у избеглиштво и колективно напустимо домове. Наше колоне су ишле од 17. фебруара до 17. марта 1996, носили смо и мртве – подсећа Мирослав Лучић, председник Скупштине града Источно Сарајево.

У међувремену, никло је Српско Сарајево. У шест општина данас тамо живи око 60.000 становника. Лучић најављује да ће се у склопу обележавања егзодуса поново обићи гробља, што ће бити прилика да се ода почаст борцима палим за РС.

– Тела наших бораца, њих више од 1.000, покопана су на Сокоцу на Малом Зејтинлику где је предвиђено одржавање великог паростоса – каже Лучић и додаје да нема очекивања да ће неко из Федерације изразити жаљење или извињење због судбине некадашњих комшија, баш као ни саопштење из западних амбасада у Сарајеву.

Напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици / Фото Принтскрин

Горе него у НДХ

У студији “Досије Сарајево” Иванишевић доказује да су првој години рата у граду на Миљацки муслимани убили 4.048 Срба. То је, како каже, готово исто, колико и Павелић у Сарајеву за четири године, од 1941. до 1945.

Зашто замагљују истину?

Подела на мртве цивиле и војнике у грађанском рату је ненаучна и лажна и служи за замагљивање истине о карактеру рата и зараћених страна – говори о Токачином раду Иванишевић. – Чак 85 одсто српских жртава у БиХ, од 32.000, погинуло је на свом кућном прагу. Са друге стране, радили смо и анализу губитака девет бригада Армије БиХ (на основу њихових монографија), где јасно стоји да су и они 80 одсто жртава претрпели, такође на српском прагу.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

 1. 5
  0

  Niko od zapadnih moćnika, ali isto tako i od ovdašnjih (mislim na čitav „region“) korumpiranih i okupacionih medija i NVO ama baš nikada nije postavio pitanje: „Gdje je 170.000 Srba u Sarajevu?“, „gdje je 40.000 Srba u Prištini?“, „gdje je 500.000 Srba u Hrvatskoj?“ jer to naprosto nikoga od njih ne zanima!

 2. 3
  0

  Sto godina, pa umnoženo više puta, stoleća smo smicali jedno za drugim, Srbi vazde u egzodusu otkada Turčin useli u naše kao u svoje!
  Još bi taj egzodus, i onda i ono juče, svejedno, bio snošljiviji da ne biše naših komšija, bivšijeh Srba! Što se prjesvlače u razne aljine pa su jednom Turci, čik im kaži da nijesu, drugi put muhamedanci, treći muslimani sa malim “ m „, pa onda sa velikijem “ M „, tako putovali, presvlačili, oblačili pa stigli u nekakve Bošnjake … , Čudu božijem hvala, a, iksana sa stotinu imena!
  Da čudo bude veće Bošnjaci su, vele, i oni što nikad Bosnu očima gledali nijesu! ??? … I oni, i oni!
  Sve probali, i Bošnjaka jednom biše probali, pa odustajali, presvlači, presvukivali … U jednu obuku zanoće, u neku drugu bude! I sve tako do u ove današnje dane!
  U koju gođ da su odoru, Srbi su im vazde u krivicu, pa oni kako nijesu lijeni malo- malo zabalijaju, zakojevitezaju na ćaure, čim im se pruži prva prilika, namah nagrnu da sebe bivše skrate … Ne vole oni da se sjećaju sebe bivših, da pate u duševnijem bolovima, da dertuju nad grkom sudbinom … Lakše im da Srbe krate đe stignu, pa da onda umire u pustu samoću, sami sa sobom, nasamo da kao ljudi žive, bez da ih mi pečobrazno sećamo što su jednom bili! … Najbliži zaboravu kad zakotrljaju krmsku srpsku glavu!
  Tako onda, isto tako i poslije, jednako i juče …
  Nego da ja ne dužim, da ponovo rečem što mi je na um : Nikad, nikada više otud bošubozuka neće stajati moćni Turčin, carski Austrougari, nacistički germani, nikad više baba Hitljera, ujka Kljingtona, Bin Ljadena … Nijednog više onog koji će za njih da ratuje protiv Srba!
  Druga neka vrjemena stižu … Žuta neka, drukča neka!
  A brat nam onaj istočni svakim danom moćniji ; sila svijeta, tek dolazi njihov vakat! ….Probudio u onu pola svijeta ravnicu veliki ruski mjedved, nikom više dobro biti neće, ako nama neće!!!
  … Svaki će onaj što se vazde presvlačio, i onaj što se u pitomo polje poarnauti, i onaj tamo pri moru i uz goru pa preko Save i on, što nam je dželat bio, svaki će taj, i svaki drugi, koji gođ da je – svaki će takav sjutra morati sam da stane pred Srbina …
  Da se isprsi, kako je poznato da su svi pobrojani, da su oni zor junaci! … Na srpsku nejač, dok im Turčin, Ugarin, Nijemac, Amerikanac … čuva stražu, dok im strah čuva!!!
  Ako … Kako ja to ako ne priželjkujem, tako mi Bog pomogao, ni zbog njih, ni zbog nas, jednako .. Ama ako … Ako jednom i dođe neko novo zlo vrijeme, sami će onda junaci … Sami!
  A onda, onda dobro biti neće, kako nikom nije bilo kada je sam stao pred Srbina!
  Ali tako, ali nikako!!!
  A njima moj rođački savjet koji i nijesu tražili : U pamet se bivša braćo, već danas ništa nije kako je bilo juče … A sjutra, tek sjutra … Kukala vam majka!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here