Насловна Мозаик Конструисан нови патент по Теслином рецепту из 1920. (ВИДЕО)

Конструисан нови патент по Теслином рецепту из 1920. (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

У лабораторијама у београдском насељу Борча експериментално се истражује наслеђе нашег научног генија. Научници су произвели воду обогаћену електронима према технолошкој идеји српског физичара.

Када се пређе београдски Панчевачки мост, после прве пумпе десно, у четвртој од седам улица Грге Андријановића налази се фирма „Тесла патенти“. Огромна зграда у срцу борчанског насеља позната је у „локалу“ и по томе што светли као новогодишња јелка када цело насеље остане без струје, а комшије је оправдано сумњиче да, с времена на време, „узнемири“ струјни напон у локалној електромрежи.

Репортери „Новости“ су прва новинарска екипа која их је посетила. Око 1.100 квадрата две истраживачке лабораторије осветљено је струјом која се бежично преноси из трансформатора. Домаћини нуде да покажу како функционише Теслин бежични пренос енергије и спремни су да пободу сијалице у башту и да их упале. У основној лабораторији у приземљу, међу трансформаторима и бакарним калемовима са завојницама какве је у Колораду Спрингсу конструисао геније, налази се и безбедна соба која служи да се инжењери склоне пошто генеришу лоптасте муње. У електротехничкој лабораторији у поткровљу, немачки инжењер Тим Рот приводи крају звучнике од варница. Изгледа невероватно, али музику са компјутера репродукује варничење електрицитета.

„Тесла вода“

Ту је и „Тесла вода“. Високојонизовано алкално пиће се точи у манастиру Троноша (извор Девет Југовића). Третира се потом струјом по Теслином рецепту из 1920. и вода тако бива оснажена електронима, а не мења јој се хемијски састав. Између осталог, таква вода неутралише метил-алкохол у крви и идеална је за трежњење код љубитеља капљице. Како се надају у „Тесла патентима“, када се производ нађе у продаји широм света, „зарадом од мамурлука“ развијаће друге комерцијалне пројекте.

– У свету нико на овај начин није обогаћивао воду, а патент смо заштитили у 47 земаља света. Следеће недеље, 17. новембра у Борчу долази трочлана делегација стручњака из америчке националне агенције за сертификате јер је поступак њеног регистровања у току и у САД – каже проф. др Велимир Абрамовић, први човек Истраживачке станице.

Технолог Александар Димитријевић је из лабораторијских услова „Тесла воду“ увео у индустријску производњу. Она је прошла микробиолошка испитивања и сертификовање у Институту „Батут“, а на Технолошко-металуршком факултету при крају је и њихова експертиза. Тестира се у нашим болницама, а из референтне лабораторије у Немачкој очекују се „папири“ за земље ЕУ. У Русији већ постоје конкретни партнери. Показало се да ова вода уклања млечну киселину из мишића и има хидратантно дејство на организам.

Млади инжењер из Хановера Тим Рот у „Тесла патенте“ је дошао из ЦЕРН-а. Има само 23 године а од 13. живот је посветио изучавању Теслиног рада. Звучници из електрицитета или, српски речено, варница је његов рад који ће ускоро бити доступан и на интернету. Већ сад звук је „опеглан и јасан“, а визуелни утисак нестваран.

– Ми се бавимо базичном Теслином науком – каже Тим. – Шта ће комерцијално из тога бити, видећемо. Волим што сам овде јер имам апсолутну слободу у раду. Да је више пара, резултати би дошли брже.

Др Веља Абрамовић конкретно говори о плановима:

– У лабораторијским условима успели смо да генеришемо „лоптасте муње“, најмистериознији Теслин подухват. Засад, оне трају секунду, две и ниског су енергетског потенцијала, пре свега због наше релативно лоше опреме. Уколико успемо да стабилизујемо муње и да их као Тесла „пакујемо у кофере“ моћи ћемо даље да истражујемо. Јер, Тесла је говорио да су у питању процеси фузије атома од којих настаје плазма. Реактори на фузију засад су само сан човечанства, а из њих би се добијала безбедна енергија.

Додаје да је пренос енергије без жица на даљину други велики изазов. За експерименте са бежичном дистрибуцијом на велике дистанце – треба пара и још нека ситница…

Рекламни штос

„Тесла вода“ разликује се од других јер је у њу „спакован“ и електрицитет, па струја пецне сваког ко из ње потегне.

– У питању је рекламни штос – објашњава кроз смех Гордана Бранковић, која се бави дистрибуцијом. – Због тога смо имали и малих неспоразума са физичарима класичне школе који су при ставу да је електрицитет немогуће паковати у воду, односно у пластичну флашу. Тесла је доказао супротно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here