Насловна Политика Коалиција ‘За спас Пљеваља’: Прогони се све српско у Црној Гори

Коалиција ‘За спас Пљеваља’: Прогони се све српско у Црној Гори

0

„Kао што смо најавили, на трагу иницијативе новоизабраног предсједника Црне Горе, о дефинисању новог црногорског идентитета, Црногорска културна мрежа је покренула иницијативу да Пљевља добију улицу ’21.маја'“ саопштено је данас из коалиције „За спас Пљеваља“.

„Разумије се да је предсједник општине Ђачић објеручке прихватио поменути предлог. И не само то, правдајући се што у протекле четири године, због силних обавеза није стигао да испуни обећање са прошлих локалних избора, да промјени име главној пљевљаској улици, која носи име Краља Петра Првог ослободиоца, обећао је да ће то урадити након локалних избора“, саоптено је из ове коалиције.

„Зна врло добро господин Ђачић, ко је, својевремено, у име јединственог ДПС-а, био предлагач да главна улица у Пљевљима добије данашње име. Урађено је то да би се предухитрио одборнички клуб тадашње Народне странке, који је био припремио истовјетан предлог, јер су се у то вријеме на томе стицали политички поени у Пљевљима“, наводи се у саопштењу.

„Тако је 1. септембра 1993. године на промоцији Црногорске странке у Пљевљима, у то вријеме млађани Мирко Ђачић јавно питао шта таква странка тражи у српским Пљевљима ( извор Пљеваљске новине 15. септебра 1993. године). Од тада је много воде протекло Ћехотином, и времена се слегло на вријеме, па више није политички профитабилно ништа што има префикс српски. Од ослободиоца Краљ Петар и србијанске трупе постали су окупатори. Црна Гора хрли у западни цивилизациски круг, а све што је српско у Црној Гори, прогони се и доживљава као непријатељско“, наводи се.

„Чак и српски језик којим у Пљевљима, по последњем попису, говори 67,52% грађана има статус мањинског језика, а форсира лингвистички непостојећи црногорски језик. Вјероватно је представник ДПС-а, синоћ на телевизији Пљевља, приликом сучељавања представника изборних листа, своју завршну поруку, прочитао на црногорском језику. Гледајући право у камеру обраћање је започео са ‘драге Пљевљакиње’. По тој логици жене са Цетиња биле би Цетињакиње, из Подгорице Подгоричкиње, а из Будве Будвакиње. Иоле образован човјек зна да није тако, него се ради о Цетињанкама, Будванкама и Подгоричанкама. Према томе чак ни на такозваном црногорском језику не каже се Пљевљакиње већ Пљевљанке“, сопштили су из Коалиције.

„У времену ДПС режима и његових сателита незнање је сила, незнање је моћ. Боже сачувај и саклони. Господо из ДПС-а правопис у шаке“, закључено је у саоптењу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here