Насловна Друштво Још један Албанац са Косова* убијен у Сирији

Још један Албанац са Косова* убијен у Сирији

1

П.А. из Пестова код Вучитрна је нова жртва са Косова* у рату у Сирији, преноси портал КоССев према писању Коха.нет. П.А. се борио на страни Исламске државе.

Агенције за спровођење закона обавијештене су да је Албанац убијен 2. фебруара. Џихадиста је живио у Њемачкој одакле се придружио борцима у Сирији. Он је, како наводи КоССев, 75 Албанац са Косова* који је погинуо у сукобу у Сирији и Ираку.

Полицијски подаци указују да у зони сукоба борави 196 грађана Косова*, од којих 95 дјеце и 40 жена.

Косово* је прво по броју бораца који ратују у Сирији, Ираку и другим исламским државама. Већина њих су борци ОВК, који сада налазе „запослење“ ратујући за Исламску државу. На другом мјесту су „борци“ који долазе из БиХ и Албаније. Идеолошки разлози, иако се наводе као једини, заправо нису главни – ради се прије свега о заради. Према подацима Свјетске банке, просјечна мјесечна плата на Косову* је око 290 евра, а у Албанији око 370 евра, док у Сирији обичан борац у редовима ИД зарађује мјесечно више од 740 евра, док заповједници добијају око 1.740 евра.

Опасност по регион влада не само од регрутованих терориста за ИД, већ и од повратника. Регионални огранак Исламске државе на Балкану састоји се од терориста-повратника из Сирије, који „нису умрли као мученици“ и стога сада попуњавају редове у својим државама и регрутују нове џихадисте.

Сирија је, након доласка руских трупа 2015. године скоро у потпуности очишћена од терориста ИД. Они се налазе само у подручјима у којима добијају подршку од коалиције коју предводе САД, и који су терористима пружале уточиште док су сиријско-руске снаге ослобађале дио по дио државе. Побједа над Исламском државом у Сирији је прва таква побједа над овом квази-државом, која је за врло кратко вријеме стекла све карактеристике праве државе: идеологију, економију, оружану силу.

Косово* – привремено окупирана јужна српска покрајина

1 КОМЕНТАР

  1. 5
    0

    Zanimljivo kako zapadne službe koje iz vazduha primijete svaku „ruku u džepu“ nekoga iz Iraka, Irana, Libana, Sirije, Afganistana ovdje ne „primjećuju“ čitave horde islamističkih fanatika iz BiH, „Kosova“, Albanije, „Sandžaka“!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here