Насловна Мозаик ИЈЗ: У случају епидемије морбила, могућа вакцинација дјеце млађе од 12 мјесеци

ИЈЗ: У случају епидемије морбила, могућа вакцинација дјеце млађе од 12 мјесеци

0

Институт за јавно здравље потврдио је јуче оболијевање од морбила код још два пацијента у Црној Гори, чиме је укупан број заражених малим богињама достигао пет.

У зависности од тога како се ситуација буде развијала зависиће и хоће ли бити проглашена епидемија те када.

Директор директората за јавно здравље у Министарству здравља Миро Кнежевић за портал Антена М објашњава да се епидемија проглашава када у одређеном временском периоду, на одређеној територији, имамо повећан број пацијената у односу на број пацијената који имамо сваке године или уназад неколико година.

“Што значи ако имамо сваке године по пет пацијената не проглашавамо епидемију. У случају да тај број пацијената буде 50 или 100 или више е онда се проглашава епидемија”, наводи Кнежевић.

Објашњава да вакцинација дјеце по нашем календару почиње са навршених 12 мјесеци из разлога што дјеца до 6 мјесеци имају антитијела која су наслиједила од мајки и која код једног малог броја дјеце могу да остану до 9 мјесеци живота. У случају давања вакцине у периоду прије 12 мјесеци код те дјеце која имају антитијела од мајки би се поништио ефекат вакцинације.

“Од развоја ситуације јављања епидемије (броја обољелих) могуће је разматрати увођење вакцинације дјеце прије 12 мјесеци. У случају да дође код нас епидемија, као што је увела Србија сад вакцинацију дјеце од девет мјесеци, можемо и ми да размишљамо о томе зависно од величине епидемије и ризика оболијевања. Можемо да донесемо посебну уредбу да се вакцинишу дјеца прије 12 мјесеци, али то све сходно развоју ситуације. Тренутно је код нас ситуација мирна”- наводи Кнежевић.

Кнежевић напомиње да би независно од епидемије старији требало да се вакцинишу. Напомиње и да постоји тест којим се може утврдити има ли особа антитијела у организму.

“Дјеца која су вакцинисана првом дозом вакцине имају развијен имунитет до периода када је препоручена друга доза вакцине а то је са 6 година када је потребно вакцинисати другом дозом без обзира на појаву обољења у земљи. Одрасли који нису примили нити једну дозу треба да приме двије дозе вакцине. Они који су примили једну дозу вакцине би требало да приме још једну бустер дозу. Савјетујемо да то ураде што је раније могуће”- истиче Кнежевић.

Додаје да је Министарство здравља у сарадњи са Институтом за јавно здравље Црне Горе обишло све здравствене установе секундарног и терцијарног нивоа и направило протоколе за упућивање пацијената са примарног нивоа са сумњом или обољеле од морбила а који захтијевају хоспитализацију, као и простор у здравственим установама који ће користити за смјештање пацијената како не би били у контакту са обољелима од других болести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here