Насловна Политика Двери: Прво политичко суђење опозицији – Вучићев кум тужио Обрадовића (ВИДЕО)

Двери: Прво политичко суђење опозицији – Вучићев кум тужио Обрадовића (ВИДЕО)

3
ПОДИЈЕЛИ

Тужбу Николе Петровића, кума председника СНС и председника државе Александра Вучића, доживљавам као почетак првог великог политичког суђења лидерима опозиције у Србији због постављања посланичких питања у Народној скупштини и на медијима у вези са криминалом и корупцијом у врху власти – рекао је Бошко Обрадовић на конференцији за медије испред Првог основног суда у Београду, пред сам почетак суђења.

„Моја обавеза је да откривам истину о ономе шта раде најмоћнији људи ове државе, а то су Вучић, његов брат и његови кумови. Просто је невероватно да Вучић може да постави свог кума за директора једног важног и монополског јавног предузећа (Електромрежа Србије), а ми онда немамо право да поставимо питање како је он као власник једног приватног предузећа из исте електроенергетске бранше могао да дође на ово место”, истакао је Обрадовић.

Он је још додао да је ово чист сукоб интереса и по кумовској и по пословној линији и упитао да ли је забрањено критиковати Николу Петровића само зато што је Вучићев кум.

“Не може Никола Петровић бити мимо очију јавности. Надам се да ће српско судство одолети притисцима власти и да ће судити по закону, а не у страху од Вучића. Надам се у том смислу да смо сви једнаки пред законом. Интерес јавности је да испрати ово суђење јер је ово суђење опозицији у Србији и покушај да се казни сваки покушај да се јавност обавести о сумњивим пословима Вучићевог најближег окружења. Ово ће бити права прилика да видимо да ли су Вучићеви кумови заштићени и пред медијима и пред судовима“, закључио је председник Двери.

Српски покрет Двери овим и најављује свој нови сајт, који представља још озбиљнију и оштрију борбу против криминала и корупције у врху власти.

3 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  Istina je da nada umire poslednja. A, na srpskim sudnicama samo što ne piše: „Vi koji ulazite, ostavite svaku nadu!“

  Prošle nedelje stigla je presuda sudije Višeg suda u Beogradu Vesne Miljuš, kojom se izdavač lista, odgovorni urednik Milovan Brkić i novinar Predrag Popović obavezuju da tužiocu Nikoli Petroviću iz Beograda, kumu Aleksandra Vučića i doskorašnjem direktoru JP Elektromreža Srbije plate iznos od 200.000 hiljada dinara “zbog povrede njegove časti i ugleda“ i još 112.000 dinara na ime troškova postupka.Odbijen je deo tužbenog zahteva kojim je tužilac Petrović tražio ukupno 500.000 dinara, zbog povrede3 svoje časti i ugleda, koliko je on izračunao da ona vredi.

  Postupajući po tužbi Vučićevog kuma, sudija je postupak sprovela udaljenjem tuženog urednika sa rasprave, a neke je održavala i kada je on zbog bolesti bio sprečen. Suđenja je zakazivala na svake tri nedelje, da stvar okonča. Ima da se plati, jer je reč o Vučićevom kumu. Sudija je odbila sve dokaze. A objavili smo i fotografije g. Petrovića kako se ljubi sa maloletnicama za novac, pod nekom šatrom. Pa šta, živ je čovek, kaže sudija Miljuš. Odbila je da sasluša i njegovu doskorašnju suprugu Maju, da posvedoči da je tučena od muža. Nema veze. A kao svedoka predložena je tužbom.

  U Srbiji svako ko tuži novinara ima 95 odsto šanse da dobije parice. Sudije u Beogradu ne čitaju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, ne interesuje ih Ustav Srbije. Važno im je da novinarima začepe usta, da vladari i politička elita mogu da caruju.

  Uzeh pušku, odoh u ajduke

 2. 1
  0

  Pomenuti Nikola Petrović imao je na usluzi i sudiju Slobodana Keranovića koji je takođe osudio list i urednika na plaćanje naknade za njegovu “povređenu čast i ugled“. Dakle, platićemo Petroviću 10.000 evra! Čoveku koji je optužen u više svetskih novina da je kao Vučićev kum zloupotrebio funkciju direktora JP Elektromreža, na koju je postavljen bez školske kvalifikacije, samo zato što je Vučićev kum, da je bio u sukobu interesa jer je vlasnik više privatnih kompanija koje se bave prodajom struje, da je reketirao Majkla Krendala, vlasnika američke kompanije da bi dobio dozvolu za rad u Srbiji…Samo je u Srbiji moguće da kum premijera i ministar policije Nebojša Stefanović od sudije Keranovića dobiju naknadu za “duševnu bol“ zbog pominjanja u novinama, a u vezi rada na funkciji na kojoj se nalaze. I u Turskoj Redžep Taip Erdogan ubija novinare, urednike listova šalje na višegodišnje robije. Slika koju gledamo u Srbiji.

 3. 1
  0

  Likovi i senke

  Reket

  M. Grabež

  Zet ministarke Kori Udovički doprineo je da Aleksandar Vučić bude primljen i ovaj put na najgori mogući način u Vašingtonu, kada se prošle nedelje sreo sa Bajdenom i Kerijem

  Magazin Tabloid je već pisao da je gospodin Mark Krandal (Mark Crandall) na čelu kompanije CWP (Continental Wind Partners) koja se bavi projektovanjem, finansiranjem i gradnjom vetrenjača

  Kada je Picousti po povratku iz Sjedinjenih Država 19. septembra izjavio da su pojedini tajkuni organizovali napade na njega u SAD, on je, između ostalih, mislio i na Marka Krandala.

  “Kampanju u SAD su organizovali pojedini tajkuni, i to zato što ni njima niti bilo kome drugom ne dozvoljavam da reketiraju ni Srbiju ni mene“ – istakao je Vučić za RTV „Pink“!

  On je naveo da su neki kongresmeni uputili pismo potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu, kao i da je ispred univerziteta organizovan protest jer su „neki hteli da grade vetroparkove u Srbiji kada nije postojala zakonska regulativa o tome, i to sa idejom da bi cena te struje bila tri puta veća od tržišne“. “U to je umešana jedna američka kompanija i rođaka jednog našeg ministra koji su hteli da dobiju taj posao po svaku cenu – rekao je Vučić.

  Još 2011. srpska vlada je odlučila da sa 1,3 milijarde evra subvencioniše izgradnju vetroparkova za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije.

  Prema toj odluci, Elektroprivreda Srbije se obavezala da će sledećih 12 godina otkupljivati svu energiju proizvedenu u vetroparkovima po 9,5 centi za kilovat-sat, što je za trećinu veća cena od uobičajene.

  Pošto je na taj način, na štetu građana, obezbeđena ogromna zarada „investitorima“, za taj posao su, navodno, prvo aplicirali Kori Udovički, Miodrag Kostić i Goran Novaković, prvi DOS-ov ministar energetike.

  Izgradnju vetroparka pored Kovina, u Južnom Banatu, najpogodnijem predelu u Srbiji za tu vrstu biznisa, počela je američka kompanija „Kontinental Vind Partners“ (CWP), čiji vlasnik je Mark Krandal, muž Lidije Udovički. U taj posao CWP je uložila više od 300 miliona dolara, što predstavlja najveću investiciju u srpsku privredu.

  Razvoj projekta pratilo je usaglašavanje zakonske regulative i taman kad je sve privedeno kraju, pojavio se nepremostiv problem – osoba bliska vrhu vlasti tražila je mito od dva miliona evra kako bi se omogućilo poslovanje s Elektroprivredom Srbije. (Reč je o premijerovom kumu Nikoli Petroviću.) CWP je zatražila zaštitu SAD. Da Mark Krandal zna ko mu zagorčava život najbolje pokazuje činjenica da se za pomoć nije obratio Kirbiju, nego prijateljima iz Stejt Departmenta. Vučić je zanemario podatak da je Krendalov otac svojevremeno bio predsednik banke Federalnih rezervi i da, samim tim, pripada američkom „ekonomskom plemstvu“.

  Svakoga, ko mu ne povlađuje, Vučić optužuje za reket. Tako je i urednike Magazina Tabloid optužio da ga reketiraju, ali da je on odbio da reket plati. Onaj koji je na reketu zaradio milijardu evra, uvek za to optužuje druge. Reket će mu, izgleda, doći glave. Gospodin Krandal nije nezaštićen, kao urednici našeg lista.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here