Насловна Политика Двери: Нови закони у служби партијског запошљавања и даљег додворавања ЕУ

Двери: Нови закони у служби партијског запошљавања и даљег додворавања ЕУ

0
ПОДИЈЕЛИ

Двери се одлучно супростављају свим инструментима партијског запошљавања и уплива страначке припадности у јавну управу и даљем додворавању Европској унији, саопштено је данас из Српског покрета Двери.

„Предлог закона о националној академији за јавну управу сматрамо лошим, као и Предлог закона о изменама и допунама закона о државним службеницима, а оно што посебно истичемо је да се ова два предлога допуњују када је реч о намери партијске контроле јавне управе. Из тих разлога супростављамо се идеји о оснивању Националне академије за јавну управу и овом Предлогу закона у целини,“ истакли су из Двери и нагласили:

„Сматрамо да би усвајање оваквих Предлога закона имало смисла у државама попут Швајцарске, Норвешке или Велике Британије, у којима су државна и јавна управа квалитетно уређене и развијене, те служе својој сврси. Међутим, у Србији данас овакав законски предлог служи једино за заокруживање партијског монопола и доминације СНС-а и СПС-а приликом партијског запошљавања у државном апарату.“

Акредитација програма механизам за постављање политички подобних кадрова

„Када је реч о акредитацији програма и спроводилаца обука, исти представљају механизам за постављање политички подобних кадрова. Акредитација је начин да се приликом обука, оцењивања и сертификације фаворизују партијски кадрови на рачун квалитетних нестраначких кадрова из државне управе,“ напоменули су из Двери.

Они су истакли да држава Србија почива на стручним кадровима који раде за мале плате, у тешким условима и под сталним притиском управо оних који су партијски кадрови на руководећим местима.

Наметањем ЕУ регулативе изгубила се улога Народне скупштине као представничког тела грађана Србије

„Предвиђеним законом директор Националне академије има преширока овлашћења. Или вас можда ми нисмо добро схватили, те ће Александар Вучић, поред места председника државе и de facto председника Владе, координатора свих служби безбедности и председник СНС-а обављати и функцију директора Националне академије,“ упитали су из овог покрета и нагласили:

Двери се противе и Предлогу закона о електронском документу, електронској идентификацији и услугама од поверења у електронском пословању са постојећим решењима предлагача, јер је, као и уосталом када је реч о већини других законских предлога владајуће већине у последњих 5 година, главни разлог доношења усклађивање са ЕУ регулативом. После скоро 6 година напредњачке власти, не можемо а да се не запитамо да ли имају нешто друго да понудите грађанима Србије и држави Србије, осим непрестаног штанцовања прописа чија је једина сврха да их бриселски чиновници потапшу по рамену.

Наметањем ЕУ регулативе у потпуности се изгубила улога Народне скупштине, као представничког тела грађана Србије, чија је улога да квалитетним законским решењима уређује питања од значаја како за државу и њено уређење, тако и за живот грађана Србије.

Како Република Србија већ 17 година путује и никако да стигне у Европску унију, а недавно смо од председника Европске комисије Жан-Клод Јункера обавештени да ће Србија можда до 2025. године ући у Европску унију, сви су изгледи да никада ни неће ући или ће се ЕУ до тад реформисати или престати да постоји. Када је већ преписана ЕУ регулатива, логично је да овај препис прописа почне да се примењује у Србији од оног тренутка када Република Србија постане пуноправан члан Европске уније, што се, а то знамо сви, и господин Јункер, неће догодити никада.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here