Насловна Политика ДНП: Режимски тастер-писац добитник Његошеве награде – културни скандал без преседана

ДНП: Режимски тастер-писац добитник Његошеве награде – културни скандал без преседана

5
ПОДИЈЕЛИ
Милорад Поповић

Демократска народна партија најоштрије осуђује сва спиновања и бројне режимске намјештаљке у култури, која је као и у другим поробљеним земљама жртва и полигон за закулисне радње, монтиране процесе и излобирана висока признања, нагласили су данас из ДНП-а.

„У времену кад врши најоштрији прогон интелектуалаца фингирајући државне ударе, актуелни режим је на исти начин исфабриковао и додјељивање високе Његошеве награде Милораду Поповићу. А наша јавност зна да су његови највиши књижевни домети били и остали безрезервно пљување позитивних иницијатива и интелектуалаца из редова опозиције,“ напоменули су из ДНП-а и додали:

„Сад је рачун пребијен. Поповић је, као режимски тастер-писац по наруџбини, и критичар свега што није по вољи Ђукановића, заузврат добио Тринаестојулску награду, без икаквог литерарног покрића, а сад под истим условима чак и Његошеву, што је културни скандал без преседана током свих протеклих деценија у црногорској култури.“

Поповић плагијатор у двије трећине наслова романа

„Поповић је написао свој досадни роман на око четири стотине страница, па би читаоцу, који чак и прочита ту књигу до краја, требало додијелити обештећење за душевне боли у читању романа о свему и ничему.

Поповић је чак и плагијатор у двије трећине наслова романа. Наш признати писац Будимир Дубак је 1988. године у Београду објавио роман ‘Човјек без утјехе’, а Поповић само замијенио трећу ријеч, и објавио роман ‘Човјек без лица’. Оригинално, него што,“ истакли су из ДНП-а и нагласили:

„Да фарса буде већа, умјесто да се Поповић по сваком основу критикује што је режим за њега излобирао високо признање које носи Његошево име, и што је направљен најружнији покушај извргавања руглу Његошевог лика и дјела, градоначелник Цетиња се не устручава да Поповића пореди управо са славним добитницима Његошеве награде: Лалићем, Крлежом, Пекићем и другима. А Поповић поред њих ни у сну не може ни стати ни опстати.

Ако је, као што и јесте, све ово изрежирано у кухињи ДПС-а, ипак је превише и за малу Црну Гору, у којој може што нигдје другдје не може, па и да се висока књижевна одличја додјељују по некњижевном, то јест, принципу партијске беспоговорне лојалности и сервилности.“

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Moze li se ustanoviti nagrada „Milorad Popovic“ i da je ovaj isti Ziri vecine poslovnih partnera OKF-C poshumno dodijeli Njegosu. Pa da na Mauzolej na Lovcenu na Njegosevom grobu gospodin Popovic polozi vijenac sa lentom i natpisom „Milorad-Njegosu“. Ja mislim da ce se na pariskoj Sorboni uskoro doktorirati na knjizevnom djelu g. Milorada Popovica, kao sto je prof. Misel Oben na Sorboni doktorirao na Njegosevom djelu. I zaista nije u redu sto se prigovara dobitniku nagrade sto je zavrsio samo osnovnu skolu. Nemaju ni Matija Beckovic ni Cosic zavrseni fakultet pa su dobili Njegosevu nagradu. Zasto onda ne bi je dobio i dvorski pamfletista Milorad Popovic, visegodisnji dobrovoljni „emigrant“ u Hrvatskoj u vrijeme kad je Crnoj Gori bilo tesko on je za razliku od Slavka Perovica pobjegao iz nje i sklonio se na sigurnom.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here