Насловна Издвојено Дизајн вијести

Дизајн вијести

1
ПОДИЈЕЛИ

Све је дизајн, околина је пано.“ Ђило Дорфлес

Најновија вијест: посрале се Вијести у сопствени дизајн. Ријеч је о новинама, не о телевизији, мада и она има времена.

Дакле, док ин не отвориш, не би вјеровао шта су учињели, од дизајна, брале. Ништа ми није јасно (све, углавно, визуелно бучно!), али, у најкраћем, осамдесет одсто новинског простора своди се на – предимензиониране фотографије. Некаквих политичара, писаца, постколумниста, etc.

Кажем ти: посрале се Вијести у, доскора, пристојан новински дизајн. Каже ми пријатељ (иначе црногорац), то је реакција на појаву Слободе, новине која је по свему друкчија и која диктира несводивост разлике, чак и на хоризонту сивих, површних и у највећем броју случајева забавних медија. Додаје – од изласка Слободе, Вијести не знају шта чине од себе, дизајн је само један у низу промашаја, мада највидљиви. Природно у пољу метамаркетинга.

Ја ћу њему на то, ово: оно је ругло! Јутрос, уз кафу, натенане узмем да их прелистам, кад тамо неколико пута увећана фотографија главе. Тачка.

Доминира нечија, из угла истурена носина, исјечено уво (и то тик испод поднаслова), извирује знојава длака из носа, сјаји се паклена пифица… Грозота, тако нападно, чак на граници воајерског, нигдје везе са савременим дизајном. И, никако да допловиш до текста, вијести, какве информације, све прогутала ооогромнааа фотографија те и те самопрозване главе. Ма шта главе, главурде на квадрат.

Е, сад, кад бих, недајбоже, изашао некад, неким поводом у Вијести, већ ујутру бих уложио тужбу због удара на стил. И детаљ. Јер, зна се како се манипулише и уређује фотографија. Тамо су сад сви карикатуре себе самих. Хтјели да буду посебни па се посрали у… дизајн!

(Узми слободно Слободу, да ти се поглед наужива!)

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here