Насловна Политика ДФ: ДПС девастирао културне институције Цетиња

ДФ: ДПС девастирао културне институције Цетиња

2
ПОДИЈЕЛИ

Кроз културу се најбоље види да ли је нека власт окренута свакодневним потребама обичног грађанина или не. То дефинитивно није случај са ДПС-ом када је у питању Пријестоница – саопштили су данас из цетињског Демократског фронта.

Како кажу, ДПС се сјети Цетиња само када су у питању избори и када је потребно продати још лажи грађанкама и грађанима Цетиња не би ли добили што више гласова.

Зато, оцјењују у ДФ-у, имамо случај да често у последње вријеме гледамо званичнике из врх-а ДПС-а који ових вечери пуне Владин дом и Зетски дом, и просипају нове лажи, док Цетињанке и Цетињани немају ни струју ни воду.

Наставак саопштења преносимо у цјелости:

Многобројне институције културе у Пријестоници нијесу извршиле значајнији утицај на квалитет живота и подизање урбане свијести, нити су оствариле ширу дифузију у свијести колектива и појединаца о неопходности усавршавања културних навика и њихове примјене у свакодневном животу. Нијесу ничим мотивисале просјечног грађанина да се креативним дјеловањем позабави Цетињем, као градом у којем је ситуирана његова егзистенција, нити су умањиле вандализам и насиље над имовином града. Институције културе нијесу успјеле да изазову позитивну трансформацију у естетици и перципирању града као креативног дјела, човјекове идеје, знања и  рукотворине, нити су помириле идеолошку и „креативну различитост“ као ресурсе из којих би се развијао град.

Изостала је и промоција примјера учешћа културне индустрије у развоју града, остале су неразвијене алтенативне културне тековине и изрази, те је у инсистирању на националној матрици као капиталној за валоризовање идентитета, Пријестоница лишена провокативних урбаних активности.Недовољно се користе фондови ЕУ.

Занемарљив је ниво копродукције међу локалним, али и међу градским и регионалним и државним институцијама културе. Сарадња јавно-приватног партнерства у културном развоју града је такође на ниском нивоу. Култура није довољно валоризована кроз комерицијално пројектовање, иако за то постоје ресурси. Постављање менаџмента у институцијама културе по партијском систему показало се вишеструко лошим, те је неопходно укинути ову праксу и омогућити запошљавање преко јавног конкурса и системом позитивне дисквалификације, тј. у корист бољих стручних референци заинтересованих кандидата.

Град, у својој суштини, представља друштвени процес, и сви његови сегменти су у сталном кретању, те ће се Демократски фронт:

Залагати за нову улогу културе у животу грађана Цетиња кроз холистички принцип, у којем се између појединца и друштва врши стална размјена идеја, дјеловања и остварење оних циљева који прогресивно утичу на стилове приватног и друштвеног живота;

Обзиром да је стил живота заправо рефлексија нашег учешћа у свакодневним друштвеним праксама, али и наше спремности да овладамо вјештинама и прихватимо одређене норме унутар тих пракси, у сарадњи с институцијама културе, самостално, и у оквиру НВО сектора, стимулисаћемо грађане да преузму улогу „коректора“, оног ко уочава неправилности и недостатке, али и нуди своје идеје за њихово рјешавање;

Посебну пажњу посветићемо осјетљивим друштвеним групама и у том смислу предложити специјалне програме културе за особе са сметњама у развоју, са оштећеним видом и слухом, дјецу без родитеља, особе лијечене од болести зависности, особе у стању социјалне помоћи, старе особе;

Учинићемо да се стави акценат на културу омладине, која већину свог слободног времена проводи по кафићима, због чега је у порасту алкохолизам и коришћење опијата код старијих тинејџера. Значај културе мора се нагласити и кроз програм у школама, не само кроз предмете умјетности, већ и кроз праксу навикавања омладине да посјећују ликовне изложбе, концерте, позоришне представе;

Пројектоваћемо различите активности у циљу анимирања становништва у руралним подручјима;

Поштовани грађани Пријестонице, културно је вољети висе свој град од ДПС-а И Мила Ђукановића. Зато вас позивамо да дате подршку Демократском фронту, који ће са својим поштеним И часним људима, вратити Цетињу мјесто, тамо дје му је И некад било. То морамо И можемо само заједно, И само сложно, јако, уз огроман рад И труд.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here