Насловна Политика Демос: Огољен обрачун Ђукановићевог ДПС-а са институцијама у настајању

Демос: Огољен обрачун Ђукановићевог ДПС-а са институцијама у настајању

0

Након антологијске изјаве Зорана Јелића „један запослени, четири гласа“, која одлази у историју после презизног сублимирања клијентелистичко-корупционашког карактера тродеценијске непромијењене власти, недавно се појавила и нова синтагма, која обиљежава актуелни политички моменат и огољава тоталну заробљеност институција државе од стране ДПС-а и његових сателита – кажу у Демосу.

„Тако је Маја Караш Бошковић из Агенције за спрјечавање корупције обавијестила јавност да би редитељ и члан Савјета Јавног сервиса Никола Вукчевић ‘могао бити у сукобу интереса’. Ова јединствена формулација, непозната савременим и упоредним правним системима, указује да се механизми ДПС-а у настојању да Јавни сервис поново претворе у властиту огласну таблу не либе од употребе метода иманентних апсолутистичким режимима. Притом се игноришу упозорења која стижу од домаће демократске јавности и са релевантних међународних адреса, попут недавног извјештаја Савјета за људска права УН-а о стању у овој области у Црној Гори, који посебни нотира недемократски притисак који власт врши на Јавни сервис“, оцјењују у овој партији.

Потом је, како су казали, услиједила одлука Основног суда у Подгорици, којом је наложено да Горан Ђуровић буде враћен у Савјет Јавног сервиса до окончања правоснажног поступка.

Према њиховим ријечима, очигледно да аутономне одлуке судских органа ништа не значе владајућој елити, јер су се ДПС-ови дизачи руку из посланичких клупа, а на бази прецизних инструкција од шефа странке, обрушили на поменуту одлуку суда, тиме директно вршећи притисак на судске органе и кршећи уставни принцип подјеле власти на судску законодавну и извршну.

„Владајућа партија је, очигледно, дошла у фазу када дрсдко и отворено крши Устав и законе ове земље, настојећи да одбрани полуге недемократске власти. Биће интересантно сагледати даљу динамику догађаја, од спремности институција да бране аутономију, па све до реакција међународних фактора на овакво понашање владајуће касте, у првом реду ЕУ, са којом имамо и уговорни однос. Извјесно је да кабадахијски однос ДПС-а према државним институцијама не може бити у складу са европским системом вриједности којем се номинално тежи“, закључују они.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here