Насловна Колумне Божићни “устанак“: Бизарно остварење плаћено нашим парама

Божићни “устанак“: Бизарно остварење плаћено нашим парама

27
ПОДИЈЕЛИ
?????????????????????????????????????????????????????????

Стари Либерал, најпопуларнији црногорски блогер, прије неколико дана написао је: “Мило нам је дарива’ државу, коју је нашим парама, купио себи“. Ако погледамо спонзоре и добротворе серије “Божићни устанак“, испада да је и овај државотворни пројекат првог ранга, финансиран по истом моделу као и Милова куповина Црне Горе.

Генерални спонзор серије је Електропривреда Црне Горе, компанија са већинским државним капиталом. Остали спонзори су Министарстово култутре и одрживог развоја, општинске администрације Подгорице и Цетиња, државна компанија Аеродроми Црне Горе, те Бемакс компанија која свој комплетан приход остварује из пројеката, чији је наручилац и финансијер држава Црна Гора. Снимање серије помогли су такође Министарство одбране, Војска Црне Горе, општина даниловградска и још неколико десетина државних институција међу којима, Управа за заштиту културне баштине и Народни музеј Црне Горе.

Ангажовање двије водеће институције задужене за историјско наслеђе и културну баштину, требало би да имплицира да је поменута серија дјело од непроцјењивог културно-историјског значаја. Да ли је заиста тако?

todor1

Садржајност историјског догађаја обрађеног у серији,наметнула је потребу за измишљањем ликова и догађаја. До садa, на половини емитоване серије није приказан ниједан аутентичан историјски догађај. У првих пет епизода, страдао је само један измишљени лик, наводни локални фунционер Тодор. Од аутентичних историјских ликова до сада су уведени само митрополит Митрофан Бан како разговара за измишљеним свештеником, те Крсто Зрнов Поповић, приказан као гост непостојеће кафане и кум измишљених ликова.

Поред измишљања, аутори серије показали су и сколоност ка бизарном фалсификовању историјских чињеница. Наиме, за водећег агитатора уједињења покушали су представити Милоша, студента треће године права у Београду. Ауторима је био потребан лик, који је за двије године студирања у Србији, индоктириниран и спреман да служи туђим, србијанским интересима. Милош тако у серији држи ватрене и запаљиве говоре, благо убацује екавицу у комуникацији, учествује у Тодоровој ликвидацији.

О колико се плиткоумно припремљеном лику ради, најбоље говори податак да је Правни факултет у Београду, у тренутку Милошевог наводног студирања септембар 1916. – новембар 1918. (период аустроугарске окупације Београда) био затворен. Дакле, аутори серије су елементарне историјске чињенице подредили потребама дневно-политичке пропаганде читав вијек касније.

kralj nikola

Следећи упечатљив, двоструки фалсификат, представља сцена бацања и потом гажења заставе са дворца. Прво, на двору током владавине краља Николе налазила се тробојка са бијелим орлом, што непосредно потврђује слика проглашења Црне Горе за краљевину 1910. На згради црногорске избјегличке владе у Неји крај Париза, такође се вијорила тробојка, а Вијести су данас показале једнако интересантну фотографију о учешћу представника црногорске избјегличке владе у Мусолинијевом маршу на Рим, наравно под краљевском тробојком.

trobojka

У серији је са зграде дворца на цетињску улицу бачена непостојећа застава, јер црвени Алај барјак црногорске восјке није имао аплициран златни, већ бијели орао. Приликом ослобођења Никшића 1878, краљ Никола је своју бесједу под Алај барјаком почео следећим ријечима: “Црна Гора је прва подигла Душановог бијелог орла“. Овај перфидан покушај идентификовања садашње државне и славне војне заставе Краљевине Црне Горе, двострука је потврда бизарног фалсификовања елементарних историјских чињеница у овој сцени.

bozicni ustanak 1

Стога, колико је у оваквом пројекту било оправдано ангажовање Управе за заштиту културне баштине и Народног музеја Црне Горе, остављам читаоцима да просуде сами. Такође, јавност би морала да зна колико је коштала серија “Божићни устанак“ и колико је државног новца на овом пројекту потрошено? Интересантно би било утврдити и зараду сценариста и режисера серије, као и њених продуцената, Милових медијских пуковника Дарка Шуковића и Радета Војводића, односно њеног умјетничког директора Милорада Поповића?

Било би интересатно да се јавности објасни како је серију то задужио министар просвете Дамир Шеховић, коме се у одјавној шпици наводи “посебна захвалност“? Јавност би такође морала да зна на ком конкурсу су овом пројекту додијељена државна средства и колико су приликом донација више десетина државних субјеката, поштовани законски прописи.

majke

А можда би финансијски извјештај бизарног филмског остварења “Божићни устанак“, посебно био интересантан мајкама са троје и више дјеце, које данашњи кишни дан проводе пред здањем парламента и спремају се да под ведрим небом проведу четврту узастопну ноћ.

27 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  0

  Ološ je ološ. Nemaju muda za vece stvari pa se na najgori način obrušavaju na najbolji dio stanovnika ove kvazi države. Koja bi vlast sem fukarska gurala prst u oko najboljem dijelu svojeg stanovništva. Ako ova ološ bude baštinila ustašku ideologiju ovoj drzavi nema spasa.

 2. 1
  0

  Šta kome ođe nije jasno!?
  Pa oni pobunjenicima, njima, akterima neuspjela pokušaja da se sprječi ujedinjenje sa Srbijom, sa njima, svima Srbima, do poslednjeg zelenaškog Srbina, žele, ništa manje ni više, nego da namire i plate fašističku i antisrpsku Montenegriju!
  To im naum, jadi ih znali njini!
  A mi, a mi se kao čudimo!
  Pa oni su sve antisrpsko u zemlji čuda, u Makondu u velja brda, u najljepšu srpsku Planinu, platili srpskim!
  Čime drugim, kad ođe ničeg osim srpskog nema!
  Dušama su srpskim platili antisrpsku privatnu državu Nečastivog iz Katunske i četrdeset razbojnika i secikesa!!!
  … Pa neće jednu seriju u seriji laži o sebi i nama!
  Pa ćemo još i da im se čudimo, kako nam ništa pametnije ne pada na um!?
  .. Kad jednom ovo prođe, a proći će brže no se nadamo, sebi ćemo se čuditi, ne njima!
  Sebi samima.Još ćemo da se kajemo, za guzicu da se ujedamo!
  Zato što oni nikada ne bi bili mogući, bez nas nemogućih!
  … Mi smo njima kvasac, svakog njiovog nepočinstva kvasac!
  Bez nas ovakvih, oni su ništa. Ništa od ništa!
  A mi smo svi zajedno ništa, ako su oni nešto!

 3. 1
  0

  Crnogorski ustaše

  Jedan fenomen koji je svoje konačno lice pokazao u drugom svjetskom ratu, malo je poznat široj javnosti. Do skora je i sakrivan i guran pod otirač zbog sramote i štete koju je mogao da napravi nekadašnjoj srbijansko-crnogorskoj „slozi“….bratskoj srpskoj slozi.

  Da bi objasnili ovaj fenomen, moramo se vratiti malo nazad kroz istoriju u doba kraljevine Crne Gore i njenog suverena knjaza a kasnije i kralja…Nikole I Petrovića Njegoša.

  Crna Gora, koja je ustrojena po principu jedne vojne krajine iliti gerilske države, zbog velikosrpske državotvorne ideje koju je baštinila kroz dinastiju Petrovića…ali je baštinila i srpski nacionalni etnos, srpsko pismo, srpski izvorni jezik , istoriju i običaje…ne bez razloga Crna Gora je kroz istorIjU zvana Srpska Sparta.

  Tako je bilo sve do dinastičke borbe između dvije srpske kraljevske kuće za presto velike države za koju su se borili Karađorđevići i Petrovići, balkanskih ratova i prvog svjetskog rata te ujedinjenja Crne Gore i Srbije na famoznoj podgoričkoj skupštini 1918.

  Protivnici ujedinjenja Srbije i Crne Gore su podstaknuti izbjegličkom vladom svrgnutog kralja Nikole podigli oružani ustanak 1919 koji je ugušen , ali je odnio dosta života i u bratske odnose dvije države zauvijek unio sjeme zla.

  Sekula Drljević i Savić Marković Štedimlija

  Čovjek zbog koga je ovaj topik i dobio tako zvučan naziv u vrijeme tzv.Božićne pobune 1919. i ujedinjenja dvije države, bio je jedan od vatrenih pobornika ujednjenja…čak je o tome ostavio i pisanih tragova…dr.Sekula Drljević, kandidat za ministarsko mjesto u Beogradu.

  Igrom sudbine velikom „unionisti i borcu za ujednijenje“ je ta fotelja je izmakla a on osvetoljubljiv i buntovan kakav je bio a istorija i vrijeme posvjedočili…okrenuo ćurak naopako te osnovao u Podgorici 1925. (separtističku) Seljačku stranku, ali kako je slabo imao pristalica napustio je i pridružio se Hrvatskoj seljačkoj stranci Stjepana Radića i tako iz svoje bolesne mržnje i osvetoljubivosti postao jedan od ideologa budućeg ustaškog poketa a kasnije u toku rata jedan od njegovih njegovih idejnih vođa blizak Paveliću.

  Tokom sudskih procesa u bivšoj Kraljevini Jugoslaviji, kao advokat besplatno je branio komuniste i pripadnike ustaškog pokreta te zaslužio počasno mjesto u budućoj Pavelićevoj NDH.

  Bio je prvi zagovornik crnogorske nacije, tzv. crnogorske pravoslavne crkve i crnogorskog jezika, zasteve i himne koje je još u toku rata pokušao da ostvari uz pomoć NDH i Italijanskog okupatora. Italijani su ga brzo pročitali i uvidjevši da u tadašnjoj Crnoj Gori nema nikakvo uporište protjerali…ali su ga Pavelić i njegove ustaše dočekali raširenih ruku u Zagrebu, jer je kao Srbin bio posebno voljan da radi protiv Srbije i Srba uopšte, što je Hrvatima posebno imponovalo.

  Sa prijateljem i istomišljenikom Savićem Markovićem Štedimlijom iz Pipera u Crnoj Gori radili su na uspostavljanju tzv. Hrvatske Pravoslavne Crkve te kao ideolozi ustaškog pokreta krivi za brojne srpske žrtve koje su iz toga proistekle.

  Pored Sekule Drljevića i Savića Markovića Štedimlije izroda iz Crne Gore je bilo još koji su zajedno sa njima „radili“ na „obnovi“ crnogorske državnosti, ali zbog nemogućnosti direktnog uticaja na Crnu Goru, svoje bolesne ideje i experimente sprovodili nad Srbima u Pavelićevoj državi.

  Za vrijeme rata pisali su Knjige ali i članke u ustaškim novinama i podstrekavali na zločine prema Srbima.

  I jedan i drugi su proglašeni za ratne zločince. Sekulu Drljevića su u Austriji u jednom hotelu gdje se skrivao čekajući vezu da se prebaci za Lat.Ameriku ubili Đurišićevi četnici sveteći svoga komandanta koga je ovaj na prevaru ubio u Jasenovcu, dok je drugi odrobijao u Jugoslaviji dio nekave ionako male kazne od samo nekolike godine ali je izlaskom na slobodu u komunističkoj Jugoslaviji posebno za vrijeme MASPOKA nastavio svoju antisrpsku politiku sve do svoje smrti u Zagrebu 1971.

  U ustaškoj Hrvatskoj Reviji u Minhenu je povodom njegove smrti napisano doslovno ovo: “ U Zagrebu je 25.siječnja ov.g. umro a 28. sahranjen na Mirogoju Savić Marković Štedimlija, ugledni publicista i veliki prijatelj hrvatskog naroda“.

 4. 0
  0

  A hoce li prikazati kao epilog kukavicko ubistvo Krsta Zrnova Popovica kojeg ubise na prevaru rodonacelnici sadasnjeg Montenegrinskog projekta?. Jedan od njih je direktni ucesnik: Veljko Milatovic, a drugi organizator Jovo Kapa. Krsto se sa vise od 70 godina junacki zamijeni i ostace zapamcen kao junak, a ovi komunisticko – montenegrinski prevaranti kao kukavice. Takva vam je svaka rabota montenegrini!

 5. 0
  1

  Bozicni ustanak je istorijski događaj, započet januara 1919. ali u stvarnosti to je kontinuirani ustanak Crnogoraca, naroda i nacije „odrasle u slobodi da odbrani svoju slobodu“ (Sekula Drljević) koji je Crnogorski ustanak permanentno trajao, većeg i manjeg inteziteta i u raznim i različitim fazama i oblicima masovnog otpora, ali i komitskog, gerilskog partizanskog rata Crnogoraca i drugih stanovnika CG okupaciji i aneksiji Crne Gore i protiv represivnog režima koji je upravljao CG pod žezlom Beograda. Taj ustanak odnio je brojne žrtve na zelenaškoj, ali i drugog strani (na strani okupatorske vojne, žandarmerijske i policijske vlasti i bjelaških „omladinskih i kontra komitskih četa“ i civilnih vlasti). U njemu su zelenaši i njihove familije i pristalice enormno stradale na čitavom prostoru današnje Crne Gore. Pored ostalog, mnogi su zelenaši, ustanici i komiti uhvaćeni u borbi sa gonećim odredima režima, uhapšeni i zatvoreni. Cifra zatvorenih Crnogoraca i Crnogorki, muškaraca, žena i djece od 1919. do 1921 premašuje cifru od 4.000 ljudi. Recimo, ovom prilikom samo da je crnorukac Stojan M. Popović, srpski i jugoslovenski pukovnik, koji je žario i palio i ubijao po Katunskoj nahiji sa svojim odredima i četama uspio između 3. i 4. januara 1920. godine u borbama sa komitima zelenašima u Katunskoj nahiji i u potjeri za njima da na prostoru između brda Lisca i Kopitnika (u okolini Čeva) ubije jednog crnogorskog zelenaša patriotu Ivana F. Roganovića, a zarobili su ustanike zelenaše Krsta Lj. Popivodu i Blagoja Đ. Kuzmana iz sela Lješev stup (Bjelice), a iz Velestova (Čeva) Filipa V. Mrđenovića, Vasa M. Stanojevića, Marka V. Mrđenovića, dok je 4. januara iste godine uhvaćen u borbi na čevskom Liscu komita i zelenaš Milovan Nenezić. Svi oni su potom uhapšeni predati Komandi Zetske divizijske oblasti na Cetinju i njenom komandantu generalu Milošu M. Mihailoviću na dalji postupak (Vidi o tome više: Izvještaj pukovnika Stojana M. Popovića, Komandanta odreda za gonjenje odmetnika, br. 243 od 4. I ‚1920 sa čeva KZDO (Izvor: AIICGP, fascikla br. 368. Objavio cijeli izvještaj prof. dr Šerbo Rastoder, akademik CANU, „Skrivana strana istorije 1919-1929“, II izdanje, tom III, dok. br. 974, PG, 2006, str.1197-1200).
  Ne bi skodilo da se „pravo zbori“ i prizna istina, koja, kako kaže, Tit Livius „previše trpi ali se nikada ne može zatrti“. Velikosrpski osvajaci i okupatori, uz pomoć domaćih izroda od 1918 pa nadalje u crno su zavili Crnu Goru pod komandom oficira zloglasne „Crne Ruke“.

  • 1
   0

   Ма колико се трудили са детаљима потјера ,хапшења и пушкарања,ви и ваши истомишљеници да прикажете Божићну побуну тј.“устанак“ као општенародни народноослободилачки покрет обесправљеног народа у ЦГ од стране „окупаторске“ српске војске,истина је неумољива.Ни устаници ни политички налогодавци „устанка“ нису имали наклоност већине народа у ЦГ.О томе свједочи извјештај међународне комисије из фебруара 1919.,гдје пише да „500 официра и војника нису могли наметнути своју вољу хиљадама Црногораца“ Ок,ајде да кажем да је на страни зеленаша и било неких оправданих аргумената, са којим бих се сложио са братом Ђиканом да је Југославија и краљевина СХС највећа грешка српског народа, да су Петровићи заслужили круну ујединитеља цијелог српства.Али Петровићи су својевољно напустили ЦГ кад је загустило и кад је народу било најтеже,па послије хтјели да се врате на готово кад је неко други,Карађорђевићи ( о њима немам неко високо мишљење)добили рат !
   Ви и ваши истомишљеници стално ону другу, бјелашку ЦГ називате непријатељима,издајницима,изродима(међу којима је и моја фамилија)а која је на тлу ЦГ вјековима.А таквих породица је било на хиљаде у моменту уједињења,па и послије.Већина ЦГ је за вас издајничка !То ко је био издајник а ко патриота ,неки наредни догађаји ће објаснити.Као што поменух на другој теми са истом тематиком о Саву Фатићу,у 13.јулском устанку диже се сва ЦГ (међу њима и моја фамилија)док у Божићном тзв.устанку,одзив је врло мали,свега пар хиљада.Толико о томе.
   Е сад неизмјерно хвала редакцији што је поставила ,мени до сад непознату, а вјерујем и широј јавности, фотографију о маршу фашиста на Рим. Јер је то НЕОБОРИВ ДОКАЗ ко су тзв.устаници били,и за чији интерес су радили.И колико дуге су њихове везе са фашистима Мусолинија биле од свог оснивања,а које ће завити у црно Црну Гору пар деценија касније.По броју жртвава неупоредиво више од Божићне побуне.
   Јада и срамоте :
   Дична избјегличка црногорска војска парадира са натписом: .FASCIO DI COMBATTIMENTO MONTENEGRINO ,у преводу “ ОДРЕД ФАШИСТА ЦРНОГОРАЦА“ !,и то са све заставом за коју сам одувијек мислио да је неокаљана.
   Треба ли шта више додати ?

   • 0
    0

    Pametan i ozbiljno obrazovan zna za sveto pravilo, da se u ovakvim slučajevima, ispituje meritum stvari koji stoji u fornalno-pravnoj ravni!
    Riječ je, valjda niko normalan neće sporiti, o neuspjeloj pobuni!
    O pobuni, koja kao i svaka druga pobuna, sve stavlja na jednu kartu – da podigne narod na noge, da preraste, izraste u svenarodni ustanak!
    Kako se to nije dogodilo, protagonisti su zapali u krajnju neugodu da ih sama realnost i domašaj pobune nepogrešivo stavlja i formalno definiše kao pobunjenike. Iz čega, u smislu unutrašnjih zakona i pravne regulative, ali i međunarodnog prava i prakse, njih jedino opisuje pretpostavljena krivica veleizdaje!
    Dakle, veleuzdajnici, što je jedno od najtežih krivičnih djela, predviđenih i zakonom Kraljevine SHS, kao i u svim zakonodavstvima prosvećenih država tog doba!
    Onda, tada, kada je postalo jasno da pobuna neće prerasti u svenarodni ustanak, pobunjenici gube pretpostavljeni legimitet i u potpunosti politički kredibilitet!
    Pobunjenici postaju banditi, a njihovo djelanje puki banditizam, na koji svaka država djeluje svim raspoloživim sredstvima, što podrazumjeva i određenu kolateralnu štetu!
    Kako sve postaje jasnije, ako se čitava stvar zarotira za 180 stepeni : da je pobuna prerasla u svenarodni ustanak, da su ustanici uspjeli u svom naumu, da su pobjedili u sukobu sa snagama legalne i legitimne vlasti, da je ta pobjeda bila cjelovita i nesporna, da su imali teritorije koje u potpunosti i neprikosnoveno kontrolišu, da su formirani privrjemeni civilni organi, da je u krajnjoj instanci međunarodno priznata nezavisna srpska država Crna Gora, kojoj bi u toj situaciji svakako bio priznat i međunarodno-državni kontinuotet … Da se sve to dogodilo, i to baš ovim rjedosledom, onda bi veleizdajnici i pobunjenici, među kojima i moja dva poginula rođaka sa majčine strane, onda bi oni bili nacionalni junaci, verovatno, neki među njima i politički prvaci!!! Slavljeni i posebno poštovani ljudi!
    AlI, nije se tako dogodilo …
    To se zove, realnost.
    A svako dovođenje neupitne realnosti jednog istorijskog događaja, svudijen se pod kapom nebjeskom krsti notornom glupošću!
    Kako ni ja, ni niko drugi, uglednim dukljanskim naučenjacima, ne možemo da zabranimo da budu glupani!
    Kako svako ima obavjezu da brine o svom imenu i profesionalnom dignitetu!
    I ako neko, nešto nije razumio …
    Nije nemoguće, da sam kojim slučajem tada živio, da ne bih bio sa ujčevinom u šumi!
    Sanjao da jednom budem nacionalni junak, spreman da završim i u običnog pobunjenika, koji je skončao u banditizmu!!!
    … Kako su i oni sve to znali, rizikovali, propali!
    Među njima mnozina dobrih i poštenih ljudi, kakvi biše i moji junački rođaci!
    Čudo je ta istorija!
    Ko je nije shvatio, taj je nije ni razumio!
    Na sramotu svoju, nije razumio!

    • 0
     0

     „Kako ni ja, ni niko drugi, uglednim dukljanskim naučenjacima, ne možemo da zabranimo da budu glupani!“

     Moj Djikane, ocigledno ni tebi niko nije zabranio da budes glup.

     • 0
      0

      Baš sam od tebe očekivao da razumiješ poentu!?
      Kako si u prethodnim postovima pokazao neviđenu erudiciju i sjajan intelektualni polet!
      Čudo je ta dukljansko pamet!?
      … Iskrivljena! … Neshvatljiva!
      I samom onom nesrećniku, zarobljenom u tuđu glupost i sopstvenu (ne)razumnost!
      Koji je takav tijesto!
      Koga svaka rđa može da premjesi iz Srbina u …
      …U što mu drago!
      Kako ti želim svaku sreću i svako dobro, zAKIVAni, stopot u istu onu dukljansko glupost!!!

 6. CRNA GORA JEST MALENA-AL OČIŠĆENA OD ČASTI i POŠTENJA...POODAVNO-BLAGOŠ NAMA?
  0
  0

  Znali iko živi-što bi na Cetinje 8.marta.1942..kad dva „crnogorca“ Blažo Đukanović i Krsto Zrnović potpisaše „prvu narodnu slogu-četnika i zelenaša“-pod kotulom guvrnera ND ustaško četničke MNE-fašističkog generla sinjor Pircia Birolia…?

  • 0
   0

   КАКО ФИНО СЛАГА ПА ОБОЈИЦА СУ БИЛИ У ЧЕТНИЦИМА И НОСИЛИ КОКАРДУ ТО ЈЕСТ КРУНУ НЕМАЊИЋА
   НЕГО НЕПИСМЕНИ ЈЕСИЛИ ПРОМИЈЕНИО ПЕЛЕНЕ

 7. 0
  1

  Nestanak Crne Gore kao politickog subjekta nije po autoru bitna cinjenica vec je vazno koje je boje bila zastava..trobojka ili crvena…ovo nije dokumentarna serija vec serija koja pokusava da objasni slojevitost naseg nerazumjevanja, koja traje i do danasnjeg dana..na zalost..negiranje Crnogoraca, Crne Gore u Crnoj Gori danas djeluje arhaicno i opasno jer nas takva prica ne vodi u gradjansko drustvo i sve sto takvo drustveno uredjenje nosi sa sobom…mozda nosiocima ovakvih negatorskih prica gradjanska drzava i nije cilj ali to treba posteno reci..

  • 1
   0

   Па да, није битно шта се, заправо, десило. Битно је оно што си научио са дневника, побједе, шпијуна и агента из кафане.
   Изволи ти у грађанско друштво, па орите Сити кварт и Делту, мора то мало да се уситни, неће жито из неуништивог предизборног асфалта.
   Мада, можда гријешим, можда се освијешћени космополита грађанин храни неком другом, префињеном европском храном која је научила да расте по прописима из великог Брисела. Чувеног (по нечему, ваљда) Брисела!

  • 1
   0

   НЕКРСТО ТО СУ ПАРЕ НАРОДА НИЈЕДАН ЕУРО НЕДАДОШЕ АЦО ШАРИЋ КАЛИЋ БАРОВИЋ БОКАН ФРАНЦ БРКОВИЋ ЂОНОВИЋ ПИНК М ОНАЈ КОЈИ НЕЗНА ЈЕЗИК А ПРИМА 3500 ЕУРА МЕСЕЧНО НЕМА МУХОВИЋА БАШ МЕ ЧУДИ ЈЕР РЕЧЕ ДА СУ ОНИ УЧЕСТВОВАЛИ У СТВАРАЊУ ДРЖАВЕ

 8. 0
  1

  Bilo je mnogo crnogorskih zelenaša i komita iz cetinjskog sreza, koji su vojevali protiv okupacije i aneksije CG sprovedene od strane Srbije 1918. Brojni su, nakon dužeg ratovanja, bili prinuđeni, pod silom režima, gonjenja, represalija i prijetnji za njihove porodice i mještane, te nastojavši da iskoriste amnestiju regenta Aleksandra karađorđevića od novembra 1920. godine, a usljed splašnjavanja masovnosti ustaničkih akcija, te da spasu glavu i pokušaja da dobiju ličnu slobodu, da se predaju vlastima. Tako se krajem aprila 1921. godine predao vlastima komita iz sela Mirac (Njeguši, cetinjska oblast) Ivo Jovanov Kustudija, a 13 maja 1921. godine predali su se vlastima takođe iz sela Mirac (Njeguši) Jošo P. Kašćelan i Marko I. Kašćelan (vidi o tome “Crna Gora”, list Narodne radikalne stranke za Crnu Goru i Boku, Cetinje, br. 34, petak, 13. Maja 1921, str. 3, članak “Komiti koji su se predali”).

 9. 0
  1

  Iz sličnih ili istih razloga prijevio se i predao 31. maja 1921. godine Načelstvu okruga kolašinskog, kako isto načelstvo javlja brzojavom broj 2828 i „odmetnik Lakić Lakićević“ („Crna Gora“, list NRS za CG i Boku, Cetinje, broj 39, utornik, 31. maja 1921. str. 3, članak „Prijavio se“. Lakić Lakićević bio je politički zelenaš i učesnik u komitskim akcijama u kolašinskom i drugim okruzima „Za pravo, čast i slobodu Crne Gore“.

 10. 0
  1

  Serija je odlicna , istorijsko stivo posteno prikazano .
  A to sto se ne svidja ovima sto bi danas da ponove 1918 , je druga stvar !
  Grdno je da ne moze grdje kad se iyda svoja domovina , zato je serija vazna da nam se djeca uce .

 11. 0
  1

  Zločini prema crnogorskihm zelenašima i komitima su nastavljani i tokom 1921. godine. Tako je 2. septembra 1921. ubijen rodoljub crnogorski Vukić Vujisić. O tome list NRS Crna Gora piše: „2-og ovog mjeseca, jednoj žandarmerijskoj patroli pošlo je za rukom, da uhvati odmetnika Vukića Vujisića, iz sreza Donjo-Moračkog, okruga Kolašinskog. Vujisić je prilikom sprovođenja pokušao bjegstvo i žandarmi su ga ubili“ („Crna Gora“, Cetinje, broj 67, godina II, petak, 9. Septembra 1921, str. 3, članak „Ubijen odmetnik“).

 12. 0
  1

  I sto ovo kazuje. CG je sačuvala iskru slobode svoje, Crnogoraca i iskru slobode za potlačene Srbe pod Osmanskim carstvom u cilju njihovog oslobođenja. Čuvala je lucu slobode i za nijh i sačuvala je. Ovim Krsto Zrnov nije rekao da su Crnogorci Srbi, već da je borba Crne Gore i njena sloboda bila podstrek za osloobođenje Srba i sačuvala je iskru slobode i za njih.

 13. 0
  0

  Ništa smiješnije nego kada se današnja država Crna Gora poredi sa onom do 1918… To je samo pokazatelj krajnjeg nerazumjevanja istorije i politike. Crna Gora Petrovića je prestala da postoji 1918. odlukom Podgoričke skupštine, tj. bezuslovnim prisajedinjenjem Srbiji sa kojom je potom ušla u Kraljevinu SHS, a potom i Kraljevinu Jugoslaviju. Prema tome kraj postojanja te države je 1918. godina. Današnja međunarodno priznata država Crna Gora svoje granice duguje odlukama komunističkih vlasti, koje su, iz njima znanih razloga, skrojile novih 6 republika unutar federacije. A konačnu „nezavisnost“ ova republika duguje volji Zapada koji je nadvladao u hladnom ratu i razbio SFRJ. Crnogorska nacionalost se prvi put pojavljuje na popisu u vrijeme SFRJ, a jezik, kao i tkzv. CPC nakon 2000-te godine, političkom odlukom, kako bi se dovršio raspad Jugoslavije i odvajanje od satanizovane Srbije. Ova Crna Gora nema nikakav ni pravni, ni politički kontinuitet sa Crnom Gorom do 1918, pa bi bilo mnogo logičnije da se istorijskim nasleđem te države bavi današnja Sbija koja se nikada nije odrekla jugoslovenskog nasleđa.

 14. 1
  0

  Svi ovi koji se tobože potpisuju kao „Drobnjaci, Pivljani, Vasojevići, Bokelji, Hercegovci, Moračani, Rovci, Bjelopavlići, Piperi, Bratonožići, Primorci,…“ su najobičniji udbaški „botovi“, čak je i njima jako ograničenima jasno da je njihova „popularnost“ u nabrojanim regijama i plemenima u „rasponu“ od 0,001 do 0,01%!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here